Olle Sundberg, Caroline Harryson, Per Lasson, Stina von Sydow och Peter Sundberg. Foto: Mikael Silkeberg

Insatt inblick i restaurangbranschen ger kanske Fria teaterns uppsättning av Gyllene Draken inte. De fem papperslösa vietnameserna i köket ropar namn på stressade maträtter och vispar koreografiskt i wokpannorna. Däremot bringar det tajta spelet – aktörerna växlar snyggt mellan diverse roller helt på tvärs av ålder och biologiskt kön – en smärtsam inblick i en världsordning byggd på utnyttjande. Sorgen som växer fram under stojet är stark, påminnande om globaliseringsfilmer typ Babel och Mammut. Huset nånstans i Tyskland där restaurangen ligger inrymmer både världen och en oresonlig vrede som starkast förkroppsligas i den sorgliga fabeln om myran och syrsan.

Teater

Gyllene Draken

Författare:  Roland Schimmelpfennig
Regi: Thomas Müller
Översättning: Ulf Peter Hallberg

En samproduktion mellan Fria Teatern i Högdalen (Stockholm) & Östgötateatern