Bror Gunnar Jansson från Göteborg ansluter sig till traditionen efter bluesartister som Doctor Ross, Jesse Fuller och Duster Bennett. Också Gugges Enmanna, som han ibland har kallat sig, är ett enmans bluesband. Han sjunger och spelar gitarr (mest elgitarr på det här albumet) med slide och dessutom trummor och något extra rytminstrument, på samma gång. Fast musikaliskt påminner han nog mer om Lightnin’ Hopkins, Jimmy Reed och John Lee Hooker. Minimalistisk ur-blues. Envetet och pådrivande. Tungt och rufft. Inga gitarrackord i onödan utan ett enda ackord kan mala på, ligga kvar och gå över tiden för att bygga upp och betona stämningen. Små enstaka antydningar till solon. Bror Gunnar Jansson gör det där som kan verka så enkelt men är så svårt att åstadkomma. Några och tjugo år men hans röst kommer från en femtio-, sextioårig bluessångare vid Mississippis delta på 20- till 40-talet.

Bengt Eriksson

Veckans CD

Bror Gunnar Jansson

Artist: Bror Gunnar Jansson
Skivmärke:
Egen utgivning

Bror Gunnar Janssons album finns på Spotify.

Han har tidigare också gett ut några skivor under namnet Gugges Enmanna. T ex en EP med sex spår. Här kan man höra den.

Se och hör Bror Gunnar Jansson spela och sjunga live på No 1 Guitar Shop i Göteborg.
Och här kan man se och höra en live-inspelning från en konsert, där Bror Gunnar Jansson var nästan ensam. Vid ståbasen: Kjell Jansson.
Ännu en live-inspelning från scen, nu Club Honky Tonk i Göteborg, där han sjunger och spelar ”My Girl Drinks So Much Whiskey That She Staggers In Her Sleep”.
Se och hör också en musikvideo med Bror Gunnar Jansson i låten ”Ain´t No Grave Gonna Hold My Body Down”. På YouTube.

Jag passade dessutom på att sätta ihop en Spotify-samling med ”Lite one-man- och annan ur-blues” (tyvärr lyckades jag inte hitta några one-woman-band på Spotify) ur såväl den äldre som nutida blueshistorien.

Länk till en Facebook-sida för musiker i hela världen som uppträder som one-man- eller one-woman-band, både blues och annat.
Ännu en Facebook-sida, speciellt ägnat one-woman-band.

Veckans CD, varje vecka!