Det ser ljusare ut – men jobben dröjer. Så bedömer experterna arbetsmarknadsläget efter det världsekonomiska forumet i schweiziska skidorten Davos.

När världens ekonomiska och politiska elit samlades förra veckan var den ekonomiska krisen det dominerande samtalsämnet. Vissa tecken på en ljusnande ekonomi framhölls, men jobbutsikterna är ännu dystra.

Guy Ryder, generaldirektör i FN:s arbetslivsorgan ILO, deltog i mötet i Davos.

– Vi ser ännu inte horisonten. Det finns ett brådskande behov av att ta hand om sysselsättningskrisen, sa han.

Förra året blev fyra miljoner fler arbetslösa i världen, och i år bedömer ILO att ytterliggare fem miljoner kommer att bli av med sina jobb.

Enligt FN-organet är frågan om ekonomisk tillväxt intimt förknippat med jobbtillväxten. Om det inte skapas nya jobb så kan inte heller ekonomierna i världen växa, enligt Guy Ryder.

Under en paneldebatt i Davis kritiserade han sedan den hårda åtstramningspolitik som drivits igenom i EU. Frågan om jobben är het i Europa. I Spanien till exempel är arbetslösheten högre än någonsin, 26 procent, och i euroländerna är den rekordhöga 11,8 procent.

Framtidsprognoserna var dock inte bara dystra. Flera industriledare och politiker framhöll att det också finns ljuspunkter.

– Det har hänt ett antal positiva saker sedan förra årets möte, sa Jacob Wallenberg, ordförande i Investor, då han i går intervjuades i SVT:s Agenda.

Han nämnde bland annat att lånekostnaderna för länderna runt Medelhavet har gått ned. Dessutom har finansmarknaderna stabiliserat sig.

Men hans bild av arbetsmarknaden var mörkare. Enligt Jacob Wallenberg bedömning dröjer det flera år innan ekonomierna runt Medelhavet kommer att återhämta sig. Och de nya jobben kommer därför att dröja.

FAKTA

Världsekonomiskt forum i Davos
Runt 2 600 personer från mer än 100 länder deltog på mötet, som anordnades för 43:e gången. Bland deltagarna fanns cirka 50 stats- och regeringschefer och mer än 1 600 företagsledare.
De flesta av de mer än 250 seminarierna hade ekonomiskt tema, ofta om hur världsekonomin ska återhämta sig, och då särskilt eurozonen. Men diskussionerna handlade också om klimat, hälsa, energi och kreativitet. Afrika hade en ovanligt stor plats på agendan.
Källa: TT