… den feministiska kulturtidskriften Bang, 3-4/2012, som kom ut för ett bra tag sen, finns det oerhört mycket läsvärt, sånt som ger perspektiv på flera pågående rasdebatter, inklusive en upprörd anklagelse mot Lena Sommestad för störande av en föreläsning, som bemöts och till slut blir väldigt intressant.

Bang är en sån tidskrift man läser och får en känsla att man fattar mer.

Men vad som särskilt ska nämnas är en isande fruktansvärd rapport från Alexandra Pascalidou om hur högerextremismen håller på att ta över i Grekland, hur Gyllene gryning och deras våldsmentalitet har kidnappat både stämningarna, politiken och media.

Pascalidou gör den här liknelsen:

”Det började med små förföriska doser. Som knarklangarna som vet precis hur mycket heroin deras nybörjaroffer ska få för att uppleva lyckoruset. För att förtränga smärtan. Det börjar med små smakprover men det dröjer inte länge innan organismen vänjer sig vid giftet. Innan samhällskroppen accepterat rasismen som ett alternativ.”

Det där är väldigt tänkvärt.

Inte bara som metafor utan även som analys. Främlingsfientligheten ett surrogat. En pseudolösning som tar över.

Kanske är det dags att skärpa preventionsarbetet, också i dessa spalter…