En minister i den förra högerregeringen berättar att han demonstrerar för allra första gången i sitt liv! Han är över 55 år, så det är nästan lite rörande.

Desto mer förvånansvärt när man tittar på orsaken.

Att en halv miljon franska invånare inleder 2013 med att trampa gatsten är inte en reaktion på krisläget och att arbetslösheten stiger stadigt, och inte på att landet plötsligt befinner sig i ett nytt krig. Det är inte heller en protest mot regeringens skattepolitik, som kritiseras av oppositionen och får superkändisar att söka exil i odemokratiska länder.

Det handlar om ett ”historiskt” och ”massivt” motstånd mot att även franska homosexuella par snart ska få gifta sig och adoptera barn.

Bara borgerliga vigslar berörs, eftersom de är de enda som är juridiskt giltiga i Frankrike.

Ändå vandrar ett stort antal religiösa bredvid högerns ledare, och skanderar att de samkönade äktenskapen utgör ett allvarligt hot mot mänskligheten.

Både samfundens och samhällets främsta uppgift borde väl vara att mesta möjliga av oss mår bra!?

Det är fem gånger så vanligt att ungdomar som identifierar sig som homosexuella tar livet av sig, än de som säger sig vara heterosexuella, visar forskningsrapporter.

Enligt en annan studie försöker två tredjedelar av Frankrikes flator och bögar hålla sina sexuella preferenser hemliga på jobbet. För att ha något att prata om på kafferasten, uppfinner en del en fantasi-hetero-familj med partner, barn, helgutflykter och hela konkarongen. Andra undviker personliga frågor. En stor majoritet säger att klimatet på arbetsplatsen är allmänt homofobiskt.

”Kvinnor är lesbiska bara för att ingen karl vill ha dem”, och ”bögar är alldeles för lättsinniga för att kunna vara arbetsledare” är typiska exempel på sådant som folk kan häva ur sig på franska arbetsplatser.

Bara ett fåtal företag agerar aktivt mot den här formen av mobbning. Men trots detta, och trots de manstarka demonstrationerna finns det anledning att vara optimistisk.

På frågan om vad som skulle kunna förbättra läget ser de närmast berörda två lösningar: att facken tydligare tar avstånd från diskriminering av homosexuella, och jämlikhet inför lagen.

Presidenten François Hollande lovar att regeringen inte ska backa när parlamentet börjar diskutera reformen den 29 januari, och facken ställer sig bakom.

Och det är bara att hoppas att det här stödet också märks ute på arbetsplatserna, för att folk dagligdags ska slippa låtsas vara någon annan än de är.

Anna Trenning-Himmelsbach.