Foto: Björn Lindgren

Agneta och Björn Nilsson arbetar som tidningsbud — den mest halkdrabbade branschen, enligt Arbetsmiljöverket. Båda ramlar då och då under sina turer.
– Det sura är att man får ändå en karensdag, trots att det händer på jobbet, säger Björn Nilsson

 

Fler halkar i jobbet, enligt Arbetsmiljöverket. Speciellt drabbade är tidningsutdelare, där risken är sju gånger större att halka jämfört med genomsnittsbranschen.

Minst fyra—fem gånger per vinter. Det räknar tidningsbudet Agneta Nilsson i Helsingborg med att hon ramlar under sina rundor.

– Jag halkade senast i natt. Jag har ont i min arm och slog i ryggen.

Det var ändå en lindrig olycka jämfört med en för ett antal år sedan, då hon blev medvetslös efter att ha slagit huvudet i marken.

– Då var jag nog borta från jobbet en vecka, säger hon.

Hennes make Björn Nilsson är också tidningsbud, och halkade senast i december så illa att han fick sjukskriva sig några dagar.

Just tidningsbud är den värst drabbade branschen, när det gäller den andel som halkar så illa att de tvingas till sjukskrivning. Sju på tusen drabbades 2011, jämfört med en på tusen i genomsnittsbranschen. Det visar arbetsskadestatistik från Arbetsmiljöverket. Att yrket är drabbat överraskar inte Björn Nilsson.

– Egentligen inte, eftersom vi har en tidspress att tidningen ska vara ute en viss tid.

Arbetsmiljöinspektören Gunni Ekdahl på Arbetsmiljöverket tror att stress är en bidragande orsak till att halkolyckorna i olika yrken ökat från omkring 4 000 per år under 2007—2009 till 5 000 per år under 2010 och 2011.

Hon tycker att arbetsgivare är dåliga på att räkna med halkan i sin riskbedömning.

– Man skulle kunna göra det mycket mer om man vill förhindra det här.

Enkla lösningar som broddar till personalen och att arbetsgivare tar höjd för vintervädret i planeringen kan få ner siffrorna, tror Gunni Ekdahl.

En rapport från Afa försäkring i somras slog fast att nästan en tredjedel av de allvarliga arbetsplatsolyckorna var just fallskador. Och både Afa och Arbetsmiljöverket ser samband mellan snörika vintrar och halkolyckor.

Förutom tidningsutdelare är lärare, hemtjänstanställda och brevbärare riskyrken.

– De som måste ut i vädret på något vis, säger Gunni Ekdahl.