Historien med det petade arbetsombudet Helena Ternehäll ska inte upprepas. En ny arbetsgrupp inom Kommunal ska ta fram riktlinjer för att förhindra det.

– Det som hände kan skada Kommunal, men jag hoppas verkligen inte det. Jag hoppas att vi har fått ut vårt budskap: Man får uttrycka vilka åsikter man vill. Det avgörande är hur man handlar i sitt fackliga uppdrag, säger Lena Andersson, administrativ chef på Kommunals förbundskontor.

Den som väljs till arbetsplatsombud tar på sig ett ansvar att följa Kommunals stadgar i det fackliga arbetet.

– Det ska sättas i relation till medlemsdemokratin. Det väger tungt att medlemmarna väljer sina ombud. Det krävs något grovt för att det ska bli tal om att skilja någon från sitt uppdrag, betonar Lena Andersson.

Kommunal ska sprida detta budskap till förtroendevalda och medlemmar. Inom kort tar förbundsstyrelsen beslut om en ny facklig-politisk plattform. Till dess är innehållet hemligt.

– När vi presenterar plattformen blir det lämpligt att sätta in frågorna i det sammanhanget, säger Lena Andersson.

Kommunal reagerade snabbt när nyheten om Helena Ternehäll kom ut. Några dagar senare bad Lena Andersson om ursäkt å förbundsstyrelsens vägnar. Sektionsstyrelsen gjorde fel när de petade henne som arbetsplatsombud.

Läs också: Ombud sparkades för fel partifärg