Om drygt ett år tar Läkerol ner skylten. Mario Izquierdo och Wellington Ikuobase (översta bilden) känner sig grundlurade. 2002 var fabriken olönsam och nedläggningshotad. Facket har gått med på stora rationaliseringar. 117 arbetare producerar mer i dag än 250 för tio år sedan och fabriken är lönsam. När beskedet om nedläggning kom i mars 2012 demonstrerade Gävlebor utanför ägarnas huvudkontor i Stockholm. Karin Isaksson (till höger) var en av dem som skrev på protestlistorna.

Foto: Leif R Jansson och Erik Mårtensson

Om drygt ett år tar Läkerol ner skylten. Mario Izquierdo och Wellington Ikuobase (översta bilden) känner sig grundlurade. 2002 var fabriken olönsam och nedläggningshotad. Facket har gått med på stora rationaliseringar. 117 arbetare producerar mer i dag än 250 för tio år sedan och fabriken är lönsam. När beskedet om nedläggning kom i mars 2012 demonstrerade Gävlebor utanför ägarnas huvudkontor i Stockholm. Karin Isaksson (till höger) var en av dem som skrev på protestlistorna.

 

Snart skickas uppsägningarna ut till de knappt 150 anställda på Läkerolfabriken i Gävle. Det blir en ny påminnelse om att fabriken bara har något år kvar.

– Vi tänker inte lägga oss ner och dö tyst och stilla, säger Livsklubbens ordförande Wellington Ikuobase.

Han och huvudskyddsombudet Mario Izquierdo har demonstrerat, protesterat och bildat opinion mot nedläggningen alltsedan Cloetta kom med beskedet den 8 mars förra året.

– Vi tänker inte ge upp. Vi ska orka till slutet.

Beslutet om nedläggningen kom som en chock. När Cloetta köpte den holländska godisjätten Leaf välkomnade facket de nya svenska ägarna. Tre veckor efter att affären var klar tog Cloetta beslutet att lägga ner fabriken i Gävle.

Wellington Ikuobase kallades in till platschefen och fick beskedet på högtalartelefon från Holland. Dagen därpå kom en liten delegation med produktionsdirektören Jacqueline Hoogerbrugge i spetsen till Gävle och meddelade personalen.

– De talade om att det är billigare att lägga ner en fabrik i Sverige än i Holland eller Belgien, berättar Wellington Ikuobase.

– Vi samlades efter beskedet och grät. Vi beslöt att vi måste ge dem en fajt. På natten började vi tillverka plakat och ringa runt. Dagen därpå hade 200 Gävlebor samlats utanför fabriken, säger Mario Izquierdo.

Sedan har protesterna fortsatt med en namninsamling, som gav mer än 6 000 underskrifter, och nya demonstrationer i Gävle och utanför riskkapitalbolaget Nordic Capitals huvudkontor i Stockholm – en av Cloettas storägare.

De gör sig inga illusioner om att de kan stoppa nedläggningen, men de kan åtminstone tala om vad de tycker.

Livsklubben har förhandlat om bonus till de anställda under uppsägningstiden och efterskydd efter nedläggningen. De har hänvisat till de två andra stora fabriksnedläggningarna i kommunen: Ericsson i Gävle och Stora Enso i Norrsundet.

Båda företagen erbjuder omställningsvillkor som är bättre än avtalets – men Cloetta säger nej.

– Vi fick svaret: Glöm allt det där. De pengarna finns inte i vår portfölj, berättar Wellington Ikuobase.

Medelåldern på fabriken är 47 år. På golvet finns många veteraner runt 60 med 40 år eller mer på fabriken.

– De har inte goda chanser att få nya jobb. Vi vill ha en lösning för dem så att de klarar sig fram till pensionen, och omställningsstöd till de andra, säger Wellington Ikuobase.

Däremot får de anställda bonus tills fabriken läggs ner. Livsklubben ville ha mer – men slutresultatet blev inte bättre efter centrala förhandlingar. De anställda får en bonus som baseras på prestation.

Sympatierna för Läkerolarbetarna är starka i Gävle. Ahlgrens bilar och Läkerol är två varumärken som förknippas med staden. Läkerol har tillverkats i fabriken sedan 1909, bilarna sedan 50-talet. Brynäs spelar elitseriehockey i Läkerol arena.

I december utsågs Wellington Ikuobase till årets Gävlebo av tidningen Arbetarbladets läsare.

– Jag ser det som ett pris till alla Läkerolarbetare. Gävleborna har tagit vår kamp till sina hjärtan, säger han.

I fortsättningen ska Läkerol och fab­rikens övriga varumärken tillverkas i Slovakien, med ett undantag. Ahlgrens bilar hamnar i Cloettas fabrik i Ljungsbro utanför Linköping.