”Hela universum är beroende av att allt passar ihop. Om en liten bit försvinner, bara en liten bit, så går allt sönder.” Berättarrösten i filmen Beasts of the southern wild är 6-åriga Hushpuppys. Hon  lever med sin pappa i The Bathtub – badkaret – en fiktiv plats i träsken söder om New Orleans. Här är människorna i samhällets utkant både geografiskt och socialt, här lever de som om var dag var den sista, för så kanske det är. Natur och människor är hotade av klimatförändringar, fördämningar, oväder och myndigheter, men här finns också en stark gemenskap bland bostadsrucklen.

Att områdena i södra Louisiana är utsatta behöver vi knappast övertygas om, tv-bilderna av människor på hustak omringade av vatten efter orkanen Katrinas härjningar sitter tydligt kvar i minnet. Men Hushpuppy hjälper oss förstå; inte bara att allt hänger ihop i ekosystemet och i världen, men också varför vissa människor inte lämnar sina hem när översvämningarna hotar, och varför de återvänder när de tvingats bort. Allt i en korsning av verklighet och saga, dröm och mardröm, undergång och framtidstro, en lågbudgetrulle som visar att det viktigaste för en märkvärdig film är fantasi och kreativitet, inte säckar med pengar.

Anita Boberg