Romernas sång och musik har influerats av traditionerna i olika länder där de slagit slagit sig ner. På Balkan låter romsk musik på ett sätt och i Ryssland på ett annat. I Andalusien blandades romskt, arabiskt och judiskt till flamenco. Sam Lee har hämtat sånger från romer och resandefolk i England, Skottland och Irland. Det specifikt romska finns i texterna; melodierna är så brittiska att de ingår i Storbritanniens folkmusiktradition. Sam Lee tolkar också de traditionella sångerna så som nutida folksångare/musiker brukar göra – som han vill. Traditionen ligger i botten men ackompanjemanget (knäpp- och stråkinstrument, mungiga, blås, slagverk) är annorlunda och personligt, akustiskt men ändå fräsande intensivt. Det kan både skramla till som hos Tom Waits och påminna om Incredible String Band. Oavsett vilket fortsätter Sam Lee att sjunga stilla och lågmält. Hans röst berättar historier – eller snarare ur historien.

Bengt Eriksson

Veckans CD

Ground Of Its Own

Artist: Sam Lee
Skivmärke: The Nest Collective

Sam Lees album Ground Of Its Own, som hamnade på första plats när den brittiska tidskriften Folk Roots valde 2012 års bästa folkmusikalbum, finns på Spotify.

Ett nyväckt intresse i Storbritannien för romsk sång och musik? När Folk Roots utsåg 2012 års bästa samling/återutgivning så hamnade även där en utgivning med brittiskromsk sång, dubbel-CD:n I´m a Romany Rai, på första plats. Också den finns på Spotify.

Officiell video med sången ”The Ballad of George Collins” från Sam Lees romska album. Lite speciell väl – ja, konstig? Titta själv och tyck! Finns på YouTube.
Se och hör Sam Lee framföra samma sång live. Också på YouTube.
En mer intim live-inspelning där Sam Lee sjunger en annan låt från albumet, ”On Yonder Hill” (här med titeln ”Over Yonders Hill”). Finns på YouTube.

Just sången ”The Ballad of George Collins” verkar det finnas hur många live-inspelningar av som helst. Och varje gång sjungs och spelas det lite olika. Som den här inspelningen från ett lokalt TV-program i London. Även detta på YouTube.

Ytterligare en live-inspelning – en bonusvideo, så att säga – med Sam Lee som sångare i låten ”Russian Jew” med The Yiddish Twist Orchestra på YouTube.

I fjol satte jag för tidningen Arbetet ihop en Spotifylista med ”romska toner och rytmer” från olika länder och traditioner. Länk till den – nu uppdaterade – spellistan.

Kolla in alla Veckans CD!