Inom kort fattar Kommunal beslut om det sparkade arbetsplatsombudet Helena Ternehäll i Stenungsund.

– Min förhoppning är att vi blir klara i slutet av den här veckan eller början av nästa, säger Lena Andersson, administrativ chef på Kommunals förbundskontor.

Helena Ternehäll valdes till arbetsplatsombud av sina arbetskamrater på äldreboendet Tallåsen i våras. I december blev hon avsatt av sektionsstyrelsen i Stenungsund. Konflikten bottnar i att hon sympatiserar med Moderaterna.

– Det har ingen som helst betydelse för hur jag sköter uppdraget som arbetsplatsombud. Vi pratar aldrig om politik på jobbet, säger Helena Ternehäll.

I november gick hon en kurs för arbetsplatsombud i Uddevalla. Där föreläste kommunalaren och S-politikern Krister Kronlid.

– Han angrep regeringen. Jag tycker att de kunde ha bjudit en politiker från alliansen också. Jag påpekade det i utvärderingen, berättar Helena Ternehäll, som också är kritisk till att han värvade nya medlemmar till Socialdemokraterna.

– Det kändes sektliknande, tycker hon.

Hon ifrågasatte det politiska inslaget på kursen. Efteråt tog sektionen i Uddevalla kontakt med sektionen i Stenungsund. Ordföranden Lena Janson vidarebefordrade kritiken och talade om för Helena Ternehäll att hon uppfattades som överdrivet lojal med arbetsgivaren.

Sektionsstyrelsen beslöt att avsätta henne som arbetsplatsombud. Hon fick beskedet i ett mejl den 6 december. Nu har hon begärt utträde ur facket, men hon är beredd att tänka om i fall hon får upprättelse.

– Då kan jag fundera på att bli ombud igen. Som det är nu har vi inget arbetsplatsombud. Ingen av mina arbetskamrater vill ta över efter det som har hänt, förklarar hon..

När Göteborgs-Posten skrev om historien blev det halv storm på Facebook och twitter. Kommunals ordförande i Stenungsund, Lena Janson, har fått svara på samma frågor gång på gång.

– Det skulle aldrig falla mig in att fråga ett arbetsplatsombud om vilken värdegrund hon har. Att vi tog det här beslutet beror på att vi fick propåer från sektionen i Uddevalla efter utbildningen. Hela styrelsen tog beslutet att avsätta henne som arbetsplatsombud, betonar Lena Janson, som har varit ordförande sedan 1998 och aldrig tagit ett liknande beslut förut.

Beslutet togs med hänvisning till Kommunals stadgar, där det bland annat står: ”Kommunal ska[…] verka för en samhällsutveckling på demokratisk socialistisk grundval”.

Kommunals administrativa chef Lena Andersson:

– Man ska driva de fackliga frågorna och det kan man göra som moderat. Sedan förutsätter jag att man inte driver moderat politik i den fackliga delen. Man ska arbeta efter Kommunals stadgar.

Bråket har fått till konsekvens att ett äldreboende i Stenungsund står utan arbetsplatsombud. Kommunals problem är att det för få, inte för många, arbetsplatsombud.

– Vi utbildar nya arbetsplatsombud två gånger om året och det är flera som går kurser, men sedan är det klart att det finns arbetsplatser där vi inte har arbetsplatsombud, säger Lena Janson.