Sandviken är fantastiskt, eftersom de tar sin historia som bruksort på så rättframt allvar och självklart omfattar folkbildningen. Kanske är det delvis därför staden har så oproportionerligt många bra författare, kanske stoltheten får folk att våga skriva? Tre av stadens litterära döttrar, Anna Jörgensdotter, Helene Rådberg och Carolina Thorell, har sammanställt en femhundrasidig bok med foton och berättelser om kvinnornas historia, från det att järnverket började byggas 1862. Livfjädrar är vacker, välskriven och borde väcka intresse långt utanför Gästrikland. Som bredvidläsning rekommenderas Bernt-Olov Anderssons roman Kanal som utspelas samma år, gripande läsning där också kvinnornas liv har en framträdande roll.

Bruksprosa

Kanal

Författare: Bernt-Olov Andersson
Förlag: Reptil (utkom 2012)

Livfjädrar. Kvinnornas Sandviken

Författare: Anna Jörgensdotter, Helene Rådberg och Carolina Thorell
Utgiven av: Sandvikens kommun