LO sågar de finska förslagen om att sänka lönerna för att ta sig ur krisen.
– En galen väg att gå, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson till Dagens Industri.

När den finska presidenten Sauli Niinistö efter nyår gick ut med att han vill sänka sin årslön från 160 000 till 126 000 euro (från 1,7 till 1,4 miljoner kronor) eldade han på en redan het debatt mellan parterna.

Utspelet kan ses mot bakgrund av de avtalsförhandlingar som pågår i landet.

I december gick Ilpo Kokkilam, styrelseordförande Finlands näringsliv EK, ut och sa att lönerna snarare borde sänkas än höjas.

Presidentens utspel, som följts av politiska partier som också sagt sig vara beredda att sänka lönen för parlamentariker, har blivit ett stöd för arbetsgivarnas linje.

Diskussionerna har gått ut och medierna har publicerats flera undersökningar om hur många som säger sig vara beredda att gå med på lönesänkningar.

Häromdagen gick dock Jyri Häkämies, vd:n för de finska arbetsgivarna EK, ut och kylde ned debatten. De finska arbetsgivarna började i stället säga att lönerna ska höjas på de enskilda företag som har råd.

Jyri Häkämies sa ”vad vi behöver är måttlighet, inte sänkningar” men mycket tyder på att frågan om lönesänkningar ännu inte är överspelad.

Lauri Lyly som är ordförande för Centralorganisationen Fackcentralen FFC:s har inte oväntat svarat på arbetsgivarnas återhållsamma syn på löneutveckling. Facken talar istället om vikten att öka köpkraften och på så vis rulla igång ekonomin.

Diskussionen i Finland har även fått de svenska parterna att gå ut i kommentarer.

Christer Ågren, vice vd för Svenskt Näringsliv, säger till Dagens Industri att debatten i Finland, och även Danmark där liknande diskussioner förs, är ett uttryck för hur besvärlig den ekonomiska situationen är.

Svenskt Näringsliv har inte drivit frågan om lönesänkningar men Ågren vill gärna se krisavtal som innebär att företag ska kunna korta sänka lönekostnader genom att korta arbetstiden.

LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson sågar de finska förslagen om lönesänkningar och säger till Dagens Industri att han tror att det är fel medicin.

– Om man skulle sänka politikers, företagares och anställdas löner så innebär det en devalvering, säger han.

Enligt Torbjörn Johansson är det normalt att arbetsgivarna alltid strävar efter lägre löner.

– Men när politiker som i Finland går ut och säger en sådan sak är det mer bekymmersamt, säger han till tidningen.

Diskussionen om lönesänkningar har även blivit het i Sverige, bland annat efter den uppgörelse som innebar att SAS-anställda fått se sina löner sänkta.

 

Fakta

Finland

I Finland har lönerna i genomsnitt stiget snabbare än i de övriga euroländerna, trots det har de inte gått förbi lönerna i toppländerna i Västeuropa. Medianlönen i Finland är nästa 26 000 kronor i månaden, tjästemännen tjänar drygt 30 000 medan arbetarnas löner ligger kring 24 000 kronor i månaden.

Källa: Yle