Foto: Jessica Gow

3 539 inskrivna i fas 3 fick inte ett öre i ersättning från staten i november – varken a-kassa eller aktivitetsstöd. Det är en ökning med 1 000 personer, eller 40 procent, på bara en månad.

– Jag sålde mitt hus i Visby i september. Det gjorde att vi fick råd att köpa julklappar till barnen för första gången, berättar fyrabarnspappan Peter Fagerlund, 51, i Visby.

Mer än var tionde fas 3-deltagare får ingen ersättning. De är hänvisade till att ansöka om socialbidrag. Peter Fagerlund gjorde det, men fick avslag. Han skulle sälja huset och leva upp pengarna först.

Han syns dock inte i statistiken längre, eftersom han hoppade av fas 3. Inte ens hans arbetsförmedlare tyckte att han skulle delta utan ersättning. Det finns ingen statistik som visar hur många fler som är i samma situation.

Den statistik som finns säger att drygt 3 500 personer deltar i fas 3 utan ersättning. Antalet har nästan fördubblats på ett år.

Det här är något nytt i arbetsmarknadspolitiken. Tidigare fick folk ersättning.

– Jag tror inte att det fanns någon motsvarighet tidigare. Fas 3 påminner inte om något annat inom arbetsmarknadspolitiken. Åtgärden vänder sig till en speciell målgrupp som har varit borta mycket länge från arbetsmarknaden och den har inget slut, säger Anders Forslund, professor vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU).

Jobb- och utvecklingsgarantin startade 2007. Två år senare hamnade de första deltagarna i fas 3. I november var antalet uppe i drygt 33 000.

Alla får aktivitetsstöd i fas 1 och 2, men bara de som har haft a-kassa får ersättning i fas 3. De andra får ansöka om socialbidrag, men det är ingen självklar rättighet. En del får avslag.

– Jag har aldrig begripit logiken i det, säger Anders Forslund.

Är det ett misstag?

– Det har jag ingen aning om. Förmodligen har någon tänkt en tanke en gång i tiden, men jag har inte lyckats förstå vilken.

Oscar Ernerot är ombudsman på LO.

– För dem som inte får ersättning är det en katastrof. Så ska det inte vara – framför allt inte i fas 3, där folk faktiskt deltar i produktion. Då ska de ha lön enligt avtal, anser han.

Han hör till dem som undrar om inte regeringen gjorde ett misstag när fas 3 infördes, om det inte helt enkelt blev en felkonstruktion med följden att 3 500 inte får ersättning.

Niklas Gillström, pressekretera­re hos arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M), tillbakavisar det.

– Alliansregeringen har med all önskvärd tydlighet sagt att a-kassan är en omställningsförsäkring mellan två arbeten. Har du kvalificerat dig för a-kassa får du aktivitetsstöd i fas 3, annars har du de andra sociala skyddsnäten, förklarar han.

Ökningen vill han inte kommentera. Orsaken är att Arbetsförmedlingen vill ha mer tid på sig för att analysera siffrorna.

– Vi avvaktar resultatet, säger han.

Ökningen i november är så stor att man kan misstänka ett räknefel, men Arbetsförmedlingen har gjort en ny körning och kommit fram till ungefär samma siffror även i december.

– Vi ska titta närmare på siffrorna. Om de stämmer vill jag veta varför det har ökat så mycket, säger Karin Leth, chef för ekonomiavdelningen.