Nästan 5 700 människor varslades om uppsägning i december. Det är drygt 4 000 färre än i oktober och november. Det visar Arbetsförmedlingens nya siffror om läget på arbetsmarknaden i december.

Om minskningen är ett tecken på bättre tider eller inte återstår att se.

– Jämfört med novembers varselsiffror på 9 800 personer kan man få intryck av att det ser ljusare ut. Men det är svårt att dra några säkra slutsatser om att det skulle handla om ett trendbrott. Bland annat hade vi färre arbetsdagar i december jämfört med november, säger Clas Olsson, biträdande generaldirektör på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

414 000 människor var arbetslösa i december. Det är 22 000 fler än för ett år sedan. Därmed är arbetslösheten uppe i 8,9 procent. Och ingen ljusning är i sikte.
– Den totala arbetslösheten fortsätter att öka samtidigt som antalet nya lediga platser minskar inom de mer konjunkturkänsliga delarna av arbetsmarknaden. Och varselnivån är fortsatt förhållandevis hög, vilket talar för en ytterligare försvagning av arbetsmarknaden framöver, säger Clas Olsson.

41 000 nya, lediga jobb anmäldes till Arbetsförmedlingen i december – minus 9 000 på ett år.

Fas 3 fortsätter att växa. Drygt 33 600 personer var inskrivna i fas 3 i december. Det är nästan 5 000 fler än i december förra året.

Trots Arbetsförmedlingens ”nolltolerans” ökar även antalet ungdomar under 25 år i fas 3. 342 unga var inskrivna i fas 3 i december – 109 fler än ett år tidigare.