Först var arbetslinjen ett löfte, för att inte säga en helt unik idé. Inte alls stulen från sossarnas klassiska politik.

Sedan var arbetslinjen ett mål.

Senast blev den svårare än vad många inser, enligt Fredrik Reinfeldt. Vilka det nu är som någonsin trott att ett mål om full sysselsättning är lätt som en plätt att nå upp till.

Antalet arbetslösa började gå ner redan innan Alliansen tog över och fortsatte minska ytterligare två år efter regeringsbytet (Tänk om det inte berodde på arbetslinjen, utan att Göran Persson hade rätt när han spådde att efterfrågan skulle lösa problemet?)

2008 varslades det hejvilt i hela landet och sen hann inte Sverige hämta sig förrän det var dags för en ny varseltsunami.

Det har medfört att de långtidsarbetslösa inte fick möjlighet och tid att ta sig tillbaka till arbetsmarknaden – eller ur fas 3-fällans starka grepp.

I november förra året hade 70 000 svenskar, dubbelt så många som tre år tidigare, varit utan jobb i längre än två år.

Tyvärr är det mest troligt att deras utanförskap kvarstår ett par år till, regeringen börjar låta rätt fatalistisk när det gäller arbetslinjens mål. Kanske väntar ministrarna och hoppas, likt Persson, på nästa högkonjunktur.

Vår reporter Mats Pejer skriver om Gävle i veckans Arbetet. Där är arbetslösheten 13,5 procent.

Att de arbetslösa Staffan Pira, Tomas Eriksson och Rahim Khazaie inte har någon glädje av jobbskatteavdraget verkar inte hjälpa dem att hitta nya jobb.

Just jobbskatteavdraget tror vissa ekonomer eventuellt har hjälpt till att hålla arbetslöshetssiffrorna något lägre än vad de annars hade varit. Idén med differentierade a-kasseavgifter blev däremot det fiasko som facken varnade för. Största effekten är att en massa arbetslösa saknar anständig ersättning, vilket man ju inte behöver heta Lars Calmfors för att fatta att det inte gör läget bättre. Krisen förvärras när konsumtionen minskar, och den sänkta bolagsskatten var väl inte den mest kreativa stimulansidén.

Det är lätt att misströsta. Bättre att bli förbannad.

Ilska hjälpte sjuksköterskorna ganska långt. Om hur det gick till att öka lönerna med över 60 procent på tio år, berättar deras förra ordförande Eva Fernvall i en intervju med Tommy Öberg.

Strejk hjälper, men därtill krävs utveckling av yrket och förändring av arbetsgivarnas – och hela samhällets – syn på arbetsuppgifterna.

Tommy Öberg har bevakat många avtalsrörelser. Hos oss analyserar han och förutspår slutresultatet innan förhandlingarna startat.

Testa dig själv – tror du på Öbergs spådom eller är du bättre på att sia om årets möjligheter? På arbetet.se/utmaningen kan du svara på den och andra frågor om avtalsrörelsen. Chans att vinna trisslotter för den smarta!

Välkommen till ett nytt år med Arbetet.