Dåvarande vd och platschef på stålföretaget Arcelormittal i Bjästa, Örnsköldsvik, åtalas för en dödsolycka i maj 2009 då en 62-årig metallarbetare omkom. Åtalet gäller arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Åklagaren yrkar dessutom på minst en miljon kronor i företagsbot.

Den omkomne hittades av sina arbetskamrater fastklämd i en maskin och var då livlös.

Företaget fick efter olyckan skarp kritik av Arbetsmiljöverket, eftersom maskinerna saknade riskbedömningar, lämpliga skydd och skriftliga instruktioner på svenska. Dessutom saknades ansvarig för arbetsmiljöarbetet och rutiner om hur arbetarna skulle stänga av maskinerna säkert innan de gick in i riskområden.

Ärendet har dragit ut på tiden på grund av brist på utredningsresurser och att det krävts mer utredning om ansvarsfrågorna än normalt, skriver Dagens Arbete.