Omkring 1 500 anställda vid det statliga transportföretaget Green Cargo kommer att omfattas av ett krisavtal som bland annat innebär kortare arbetstid och sänkt lön under en fyramånadersperiod. Därmed dras varslet, som lades före jul, tillbaka, rapporterar Västerbottens-Kuriren.

Alla berörda fackliga organisationer har skrivit under, men fortfarande är flera sektioner kritiska mot avtalets innehåll.

– Förhandlingarna om ett krisavtal drog ut på tiden men vi är väldigt glada att vi nådde en uppgörelse med facken, som drastiskt minskar övertaligheten och ger oss möjlighet att komma tillbaka som företag när konjunkturen vänder uppåt igen, uppger Green Cargos kommunikationsdirektör Mats Hollander för TT.

Krisavtalet gäller i åtta månader och mellan 1 700 och 1 800 anställda får sänkt lön och kortare arbetstid under fyra månader i vår, enligt Hollander. Under hösten blir det en frivillig arbetstidsförkortning.

Undantagna är bland annat lokförare och bangårdspersonal i Kiruna och personal på säljsidan.

– De som ska skaffa nya jobb åt oss.

På tre orter finns övertalighet enligt företaget: I Piteå, Borlänge och Göteborg.

– Där kommer det att bli verksamhetsförhandlingar under januari.

Det stora varslet i december omfattade 350 tjänster.

– Vi ser att övertaligheten har minskat till någonstans mellan 50 och 75 tjänster, säger Mats Hollander.