Migrationsminister Tobias Billström har skapat en tyst arbetarklass, skriver Jenny Bengtsson och Katja Ojanne från Hotell och restaurangfacket Stockholm-Gotland på Arbetet debatt.

Det handlar om McDonalds och den fasansfulla nyheten att chefer från Pakistan sålt arbetstillstånd till landsmän som skuldsatt sig för att få ett jobb i Sverige. 2008 införde regeringen med hjälp av Miljöpartiet en lag om arbetskraftsinvandring och som väntat blev resultatet riktigt förmodernt, människor i extrem beroendeställning, då Sverigevistelsen är helt avhängig chefernas välvilja.

Bengtsson och Ojanne hänvisar till rapporter där facket pekat ut missförhållanden medan den anvarige ministern Tobias Billström hävdar att lagen fungerar bra. Och återigen är det så uppenbart att de där klichéerna borgerligheten slängt i ansiktet på vänstern i alla år bara varit projiceringar. Vänstern tror att alla människor är likadana, när det är borgerligheten som tar för givet att alla är entreprenörer.

Vänstern tror att alla människor är goda och vänstern förstår inte vikten av ekonomiska incitament. När det är borgerligheten som konstruerat ett samhälle som inte innebär något annat än världens fetaste upplägg för korruption, eftersom människor inte är enbart goda av naturen och naturligtvis triggas av de smaskiga incitament systemet serverar. Jag tänker exempelvis på anbuds- och upphandlingsförfarandet och hela kedjan av underleverantörer där mutor, mygel och svart arbetskraft är inbyggt i själva marknadssystemet.

Men borgerlighetens skenbart naiva människosyn formar inte bara en tyst arbetarklass, som artikelförfattarna hävdar. I det nyauktoritära skenliberala Sverige drabbas alla – en av de räddaste yrkeskårerna i Sverige måste paradoxalt nog vara den som ska lära barn demokrati, nämligen lärarna. Vem törs höja rösten när skolor blivit företag och rektorn en vd som måste agera på en marknad där varje elev är en intäkt?

Det är lätt att se utvecklingen som att kampen mellan arbete och kapital har hårdnat, och med en påhejande regering står det typ 18–0 till kapitalet.

Men jag ser också McDonalds­inci­den­ten, den ökande korruptionen och arbetarrörelsens underläge som resultatet av en annan motsättning – den mellan kapitalet och demokratin. Och kapitalet leder stort. Det är inte bara vård-skola-omsorg som har underställts privata intressen, utan nu till och med invandringen.

Och vad blir nästa område att privatiseras/korrumperas undan demokratins räckvidd? Avdrag för välgörenhet är rena syltburken för de skrupellösa, och naturligtvis står arbetsförmed­ling på tur att säljas ut, privata fäng­el­ser, våldsmonopol/myndighets­ut­övning på entreprenad – och banan­republiken är här!

När staten har ockuperats av pri­vata vinstintressen undermineras demokratin till ett McDonaldssamhälle och nedgraderas till franchisefeodalism.

 

Läs Debattartikeln av Jenny Bengtsson och
Katja Ojanne från hotell och restaurangfacket:

Lagen öppnar för utnyttjande