”Arbetare borde få pensionsprognos”
– Även arbetare borde få en prognos för hur stor deras avtalspension blir, säger Ole Settergren, chef för pensionsutveckling vid Pensionsmyndigheten.
– Vi vet att en prognos där den framtida pensionen anges som ett månadsbelopp är det som pensionsspararna förstår bäst, säger Ole Settergren.
– Men de årsbesked som Fora skickar ut till dem som omfattas av Avtalspension SAF-LO innehåller ingen prognos alls, till skillnad från exempelvis Collectums årsbesked om privattjänstemännens tjänstepension ITP. Det är synd att arbetare inte får samma information.
För att pensionsprognoser ska bli upplysande måste de bygga på rimliga antaganden, och presenteras på ett pedagogiskt sätt. I dag använder banker, försäkringsbolag och andra pensionsinstitut mycket olika antaganden.
– Även för personer med små pensionsinbetalningar kan den månatliga pensionen variera med 50 procent upp eller ner beroende på vem som gjort prognosen, säger Ole Settergren.
För att skapa klarhet har Pensionsmyndigheten och branschorganisationen Svensk Försäkring arbetat fram ett förslag till standard för hur pensionsprognoser ska räknas fram och presenteras. Förslaget skickas i dag ut till pensionsinstitut, fackliga organisationer och arbetsgivarorganisationer, som får lämna synpunkter fram till den 22 februari 2013.
– Vi har goda förhoppningar om att hela branschen ska kunna enas om en gemensam standard, säger Ole Settergren.
I standarden anges hur tio olika faktorer ska hanteras i prognosarbetet, som ekonomisk tillväxt och livslängd. Vad gäller kapitalavkastning under spartiden räknar standarden med 2,1 procent per år före avgifter och skatt, utöver den allmänna löneutvecklingen.
Kanske viktigast är att den framtida pensionen enligt standarden ska anges i dagens penningvärde, och med dagens löneläge. Så ser det redan ut i Pensionsmyndighetens prognoser för den allmänna pensionen. Andra pensionsförvaltare räknar upp pensionen med en förmodad inflation och löneutveckling, vilket får den framtida pensionen att framstå som hög.
– Att ange pension i ett framtida inkomstläge är bara förvirrande, anser Ole Settergren.