Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Nicolai Brorsson och Birgit Berneland, Kaggeleds äldreboende.

Små måltider — ingen lunch

Många små måltider serverade på klockslag som passar de äldres livssituation. Med sängkantsmat, aptitretare och slopad lunch har de boende på Kaggeledshuset blivit mer aktiva -- samtidigt som de äter bättre och går upp i vikt.

Undernäring bland äldre är vanligt. Forskning visar att en tredjedel av de som bor på äldreboende är undernärda och lika många befinner sig i riskzonen.
  – Det här är siffror som varit konstanta länge. Man har helt enkelt inte kommit så långt som man hoppats inom det här området, säger Åsa Carlstein, kostekonom inom Mat och måltider i stadsdelen Örgryte-Härlanda i Göteborg.

För några år sedan genomförde Åsa Carlstein ett stort antal observationer på äldreboenden. Hon upptäckte att den måltidsordning och de tider som Socialstyrelsen och Göteborgs måltidsprogram rekommenderar inte stämmer med de äldres dagsrytm.
  – Maten serveras på tider som krockar med morgonbestyr och aktiviteter. Dessutom är för många personer inblandade i måltidsarbetet, det blir rörigt och svårt att genomföra den egenkontroll som krävs för livsmedelshantering, säger Åsa Carlstein.

I den nya måltidsordningen slopas lunchen helt, i stället serveras huvudmålet på eftermiddagen. Det ger en längre sammanhängande tid för aktiviteter mitt på dagen – förmiddagens fikastund kan lika gärna intas utanför huset.
  Att resultatet av försöket slagit så väl ut är inte bara smårätternas förtjänst, helheten är lika viktig.
  –  Sängkantsmat och aptitretare är inga nyheter, men vi har genomfört det konsekvent och strukturerat. Personal som ägnar sig åt måltiderna ingår i konceptet. Det ökar måltidernas kvalitet, och har också visat sig vara ett effektivt arbetssätt, säger Åsa Carlstein.