Lenita Granlund tycker att det får vara nog. Kommunals medlemmar ska inte behöva vänta på löneökningar lika länge i framtiden. Foto: HENRIK MONTGOMERY

Utbetalningsdatum för nya löner blir en fråga för Kommunal i nästa avtalsrörelse. Årets långa väntan får inte upprepas.

– Vi kräver en stupstocksregel, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund.

Det nya avtalet mellan SKL och Kommunal blev klart innan det gamla hade löpt ut den 30 april. Så snabbt har det inte gått på många år.

Men lönerna betalas inte ut lika snabbt.

– Nu är vi i december månad. Lönerna är fortfarande inte utbetalade. Det är skandal, tycker hon.

Så sent som i september hade majoriteten av Kommunals medlemmar fortfarande inte fått årets löneförhöjning. Nu i december har det åtminstone hunnit så långt att de flesta har fått sina nya löner, men många väntar fortfarande.

– Det här är inget nytt, men jag har en känsla av att det är värre i år än tidigare. Missnöjet är i fall större bland våra medlemmar, säger Lenita Granlund.

Frågan har varit uppe tidigare. Då har motparten Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) lovat att se till att kommuner och landsting blir snabbare. Det har inte gett resultat.

Därav kravet på en stupstocksregel. Exakt hur den ska utformas inte avgjort, men effekten ska bli att medlemmarna slipper vänta månad ut och månad in. Det är inte ens fyra månader kvar tills avtalet löper ut den 31 mars.

Förberedelserna är redan i gång. Delade turer, det vill säga ett arbetspass på morgonen och ett på kvällen med några timmars påtvingad rast emellan, är en ”topp tre-fråga” när avtalskraven diskuteras.

– Vi får höra från alla håll att delade turer ökar. Det står högt på dagordningen inför avtalsrörelsen. Vi måste begränsa omfattningen av delade turer, även om vi ännu inte har sagt exakt hur det ska gå till, berättar Lenita Granlund.