Mor jobbar mer – far mindre
Småbarnspappor jobbar mindre samtidigt som småbarnsmammor jobbar mer. Det visar siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).
Papporna jobbar fortfarande mest, men under 2000-talet har skillnaden mellan mammor och pappor krympt från 16 till 10 timmar i veckan. Utvecklingen började på allvar runt år 2000.
Kvinnor med barn under sju år jobbar ungefär 22,5 timmar i veckan. Det är en ökning med mer än fyra timmar sedan 1987. Män med barn under sju år jobbar ungefär 33 timmar i veckan. Småbarnspapporna jobbar ett par timmar mindre i veckan än år 2000.
Den genomsnittliga arbetstiden för alla som jobbar har bara ökat med ungefär en och en halv timme per vecka under de senaste 25 åren, men hela ökningen beror på att kvinnorna har ökat sin arbetstid med runt tre timmar i veckan.
Barnlösa jobbar mest – tre timmar mer i veckan än föräldrar med barn under sju år. Skillnaden är störst bland kvinnorna.
Män och kvinnor har delat lika på förlängningar av föräldraledigheter. Det visar en rapport från IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, som redovisades tidigare i dag.
Rapporten granskar vad som hände när föräldraledigheten ökades på med 90 dagar 1989 och vad som hände när pappamånaderna kom 1995 och 2002.
Mammor och pappor delade lika på den extra ledigheten redan efter 1989, det vill säga före pappamånaderna.
– Att mammor och pappor använde de ytterligare dagarna i lika stor utsträckning även fast de kunde fördela dem fritt förvånade oss. För papporna innebar detta en stor ökning av den totala ledigheten. Däremot verkar pappamånaderna inte ha påverkat pappornas faktiska sammanhängande ledighet nämnvärt, säger Arizo Karimi, en av rapportförfattarna.