Det är avkastningen som lockar när pensionsfonder och försäkringsbolag – trots nollskattande och skyhöga ersättningar – satsar i riskkapitalbolag. AP-fonderna är några av de största investerarna i riskkapitalbolagens fonder.

AP-fonderna förvaltar våra gemensamma pensionspengar, och för ett och ett halvt år sedan låg deras samlade satsningar i riskkapitalbolag på 54 miljarder kronor.

Fjärde AP-fonden har investerat i riskkapital, om än i begränsad omfattning.  Cirka 3 miljarder kronor, mindre än 1,5 procent av de samlade tillgångarna, ligger i riskkapitalfonder.

– Vi har varit försiktiga och gav oss ganska sent in i det här, berättar vd Mats Andersson.

Efter den senaste tidens debatt om räntesnurror och höga ersättningar, hur rimliga och vettiga är placeringar i riskkapitalbolag för en AP-fond?

– Vi ska ju placera pensionärernas pengar så att de, räknat efter kostnader, ger en så bra och trygg avkastning som möjligt. Dessa placeringar har sammantaget hittills gett oss en avkastning på drygt fyra procentenheter mer än vad en traditionell aktieinvestering har gjort.

– Sedan måste det också finnas rimlighet i ersättningar. I vissa fall kan jag tycka att de ersättningar som betalats ut är orimliga.

Fjärde AP-fonden har ett särskilt stycke om höga ersättningar i sitt policydokument:

Där står bland annat att rörliga ersättningar ska vara både förklarbara och försvarbara. Ersättningen ska dessutom vara försedd med tak.

Dokumentet gäller AP-fondens roll som aktieägare, men resonemanget skulle även kunna tillämpas på riskkapitalplaceringarna.

Men, konstaterar Mats Andersson, Fjärde AP-fonden är en ”liten fisk i en stor damm”, så även om den försöker driva frågor om ersättningar i diskussion med riskkapitalbolagen så har den inte fått gehör mer än på marginalen. Fjärde AP-fonden får antingen acceptera villkoren eller låta bli att investera.

– Jag tycker man kan överväga tak även för ersättningarna till riskkapitalbolagen. Men om jag krävde ett ersättningstak skulle riskkapitalbolagen svara att då kan du inte få vara med här. Och det kanske är så att vi inte alltid ska vara med.

– Att vi gjort mindre investeringar i det här tillgångsslaget än alla andra pensionsfonder signalerar lite grand att vi tycker att det här av olika skäl inte är den bästa placeringen.

Fakta

AP-fonderna

AP-fonderna, allmänna pensionsfonderna, svarar för tolv procent av tillgångarna i det allmänna pensionssystemet och förvaltar cirka 870 miljarder kronor.

Fonderna ska täcka upp, användas som buffert, när avgifterna som betalas in till pensioner inte räcker till utbetalningarna.