IF Metall på SSAB i Oxelösund säger nej till förkortad arbetstid och sänkt lön. Det betyder att klubbarna på SSAB är splittrade, och det är i dagsläget oklart vad som kommer hända med sänkningen av arbetstid på SSAB.

– Medlemmarna köpte inte att SSAB:s förslag om en lönesänkning utan återbetalningsgaranti. Vi tror inte på att vinstdelningssystemet ska ge oss tillbaka lönen. Vinstdelning får vi bara om företaget vill. Den hänger på företagets goda vilja, säger Emil Carlsson, ordförande för IF Metall på SSAB i Oxelösund.

Han berättar att klubben under onsdagen haft tre fackmöten med olika grupper med skiftarbetare. Det sammantagna resultatet är ett rungande nej bland de 600-700 deltagarna, enligt honom.

Emil Carlsson säger att klubben i Oxelösund har haft flera olika förslag som skulle gjort det möjligt för facket att gå med på arbetstidsförkortningen, men SSAB har sagt nej till dem. Klubben har kunnat tänka sig att åtta månader i stället för sex månader med minskad arbetstid och minskad lön under förutsättning att de fått garantier för att lönesänkningen ska betalas tillbaka. Och klubben har också föreslagit att återbetalningen ska ske genom en lägre aktieutdelning.

Tidigare i veckan har klubbarna på SSAB i Borlänge och Luleå sagt ja till en minskning av arbetstiden till 80 procent och en lönesänkning med 10 procent och att metallarbetarna kanske får tillbaka lönesänkningen genom vinstdelningssystemet.

Sture Bergvall är ordförande för IF Metall på SSAB i Borlänge. Han säger att klubben i Oxelösund varit tveksam hela tiden till SSAB:s vilja att minska arbetstid och lön.

– Nu har jag ingen aning om vad som händer. Klubben i Oxelösund lär väl ha någon bra anledning, säger Sture Begvall.

SSAB har tidigare i höst varslat 450 anställda om uppsägning på de tre orterna. SSAB har sagt att man inte skulle varsla fler om arbetstiden förkortades och lönerna sänktes.

Ulrika Lilja är ansvarig för SSAB:s externa kommunikation. Hon säger:

– Vår förhoppning var positiva svar från alla tre orter.

I dag, onsdag, kan hon inte ge något besked om vad som kommer att hända med företagets förslag om sänkt arbetstid och minskad lön. Det kommer  företaget att berätta om i morgon.

Tidigare har dock SSAB sagt att det behövs stöd från en majoritet av de anställda för att sänkningen av arbetstid ska genomföras. Enligt TT har IF Metall 1700 medlemmar på SSAB i Oxelösund, 1340 i Luleå och 1330 i Borlänge.