En av sju i riskzonen
Var sjunde invånare i Sverige, 1,3 miljoner människor, lever i risk för fattigdom, enligt EU:s definition. Risken för fattigdom är störst bland ensamstående med barn.
En av tre ensamföräldrar har så låg inkomst att det innebär risk för fattigdom. Gränsen går vid 13 952 kronor per månad för ensamstående med ett barn.
Andra som är överrepresenterade bland de fattiga är unga vuxna under 25 år, kvinnor över 75 år, människor med utländsk bakgrund och kortutbildade. Fler kvinnor än män lever i det som EU kallar risk för fattigdom.
Siffrorna har sammanställts av EU:s statistikbyrå Eurostat och gäller alla inkomster, även barnbidrag och andra så kallade transfereringar. EU-siffrorna visar att Sverige är ett av de länder som har lägst andel invånare i riskzonen för fattigdom – med ett undantag: personer över 65 år.
Där hamnar Sverige efter Nederländerna, Luxemburg, Tjeckien, Tyskland, Frankrike och Österrike.
De fattigaste EU-länderna Rumänien och Bulgarien har störst andel, ungefär var tredje invånare, som lever i risk för fattigdom.
EU drar gränsen vid 60 procent av medianinkomsten i varje land. De som hamnar under den gränsen lever i risk för fattigdom.
EU-siffrorna för Europa gäller 2010. Statistiska centralbyrån har emellertid tagit fram siffror för Sverige 2011.