Stålarbetarna på SSAB i Luleå sänker sin arbetstid samtidigt som de i praktiken behåller hela sin lön. En del av lönen betalas dock ut först 2015.

– Syftet med avtalet är att fler medlemmar inte ska bli av med jobbet. Avtalet innebär också att det kan sägas upp i förtid om konjunkturen vänder uppåt igen. Vi tror på företaget och en konjunkturförbättring, säger Bert Johansson, ordförande för IF Metall på SSAB i Luleå i ett pressmeddelande.

SSAB har tidigare varslat 450 om uppsägning. 100 av varslen gäller anställda i Luleå. De övriga 350 gäller anställda i Oxelösund och Borlänge.

Det var i går som ett klubbmöte godkände avtalet med företaget. Det innebär att den ordinarie arbetstiden sänks till 80 procent mellan 1 december och 26 maj nästa år. 10 procent av tiden stålarbetarna inte arbetar används för frivillig friskvård. Lönen sänks till 90 procent, men det finns en återbetalningsgaranti för lönesänkningen på 10 procent. Företaget kommer att betala den delen av lönen 2015.

Tidigare har IF Metall uttalat sig mot krisavtal med sänkt arbetstid och sänkt lön. Enligt Veli-Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekreterare, är det här något helt annat.

– Arbetstiden sänks utan att de anställda blir skyldiga företaget någon tid. I praktiken lånar bara arbetarna på SSAB i Luleå ut 10 procent av sin lön till företaget, säger IF Metalls avtalssekreterare.

Stålarbetarna på SSAB i Borlänge och Oxelösund kan få likadana arbetstidsöverenskommelser. Klubben i Borlänge har möte i dag och den i Oxelösund i morgon.