Foto: Gunnar Lundmark

+676 procent. Ola Rollén, 10 år på Hexagon. Årslön 2011: 18,8 miljoner kronor

 

Ola Rollén har räknat hem den bästa löneutvecklingen bland toppdirektörerna under tio år. Han leder Hexagon, ett företag som finns i 40 länder och tillverkar mätutrustning.

Grattis till löneökningen på 676 procent!

– Tack. Det är alltid roligt att få en löneökning, det tror jag alla håller med om.

Vad ligger bakom din stora höjning?

– Hexagon var värt 1,7 miljarder kronor när jag kom hit. I dag är företaget värt 55 miljarder kronor. Aktieägarna har tjänat 53,3 miljarder på tolv år. Någonstans kanske de tycker att jag gjort ett bra jobb.

Är det rimligt att du får så stort lyft medan de som arbetar i produktionen bara får en bråkdel av din löneökning?

– Jag har inget riktigt bra svar på den frågan. Det är svårt att säga vad som är rättvist.

– Varför har läkare, som räddar liv varje dag, lägre lön än en fotbollsspelare? Zlatan skulle ha svårt att hävda att han gör livet bättre än en hjärtkirurg, kirurgens arbete är mänskligt sett mer värt. Men så ser inte arbetsmarknaden ut.

Ola Rollén anser att lönefrågan i dag är betydligt större än den om skillnaden mellan olika yrkesgrupper.

– Vi har en öppen världsekonomi. Alla är utsatta för världsprissättning på arbete. Det är betydligt svårare att prata om rättvisa i dag.

– Är det till exempel rimligt att en industriarbetare i Wolfsburg som skruvar ihop en bil tjänar 50 gånger mer än en industriarbetare i Shanghai på samma företag som gör exakt samma jobb?

Vad är kopplingen till vd-lönerna?

– Om du gör samma jobb dag efter dag och levererar medelmåttig avkastning till aktieägarna finns ingen anledning att du ska ha en större löneökning än andra. Löner ska sättas efter prestation.