IF Metall på SSAB vill ha ett nytt arbetstidsavtal med varierad arbetstid i stället för individuella krisavtal.

– Företaget vill spara pengar och de föreslår att vi ska avstå en del av lönen. Det finns lite olika möjligheter som vi diskuterar och vi tänker oss ett tidsbegränsat avtal som gäller kortare tid än sex månader, säger Sture Bergvall, som är ordförande för IF Metall på SSAB i Borlänge.

Nyligen diskuterade ett möte i järnbruksbruksklubben företagets förslag att göra individuella avtal med arbetarna om sänkt arbetstid och sänkt lön. 700 deltog på mötet och de sa nej till individuella krisavtal. I stället fick fackets styrelse uppdraget att försöka komma överens med SSAB om ett avtal. För tjänstemännen på SSAB är redan individuella krisavtal på gång.

Sture Bergvall berättar att fackklubbarna i Borlänge, Luleå och Oxelösund för diskussioner och försöker hitta en lösning. Tanken är att det ska ske inom kollektivavtalets ram.

– Det kan handla om att gå ner i arbetstid och minska lönen lika mycket eller ha kvar lönen, minska arbetstiden och bli skyldig företaget arbetstid, säger fackordföranden.

Och det liknar arbetstidsavtal som finns på andra arbetsplatser och det handlar om olika former av konjunkturanpassad arbetstid.

Sture Bergvall säger att det kanske blir lite olika på de tre orterna och det beror i så fall på att jobbet är olika. I Luleå med hytta och koksverk finns inga möjligheter att stoppa produktionen för en kortare tid medan det i Borlänge är mindre delar som är svåra att stanna en del av dygnet.

Järnbruksklubben har möte i nästa vecka och till dess borde avtalet om arbetstid vara klart.

Samtidigt som diskussionerna om kortare arbetstids förs är 450 personer varslade om uppsägning. I Borlänge handlar det om 175 arbetare och 25 tjänstemän.

– Det här är två parallella spår. Det finns inget sagt om antalet varslade hänger ihop med något avtal om arbetstid, säger Sture Bergvall.