Ruben Nilson (1893–1971) var plåtslagare, konstnär och visdiktare. Vill ni se hans konst så hänger målningen Arbetarrörelsens historia i ABF-huset i Stockholm. Hans rimmade dikter till gitarr hör hemma i den svenska vistradition som fanns före ordet singer/songwriter. De präglas av drastisk, svart humor och personligt ordval. Visorna har ena foten i arbetarklassen och den andra på någon gata i Eken, alltså  hemstaden Stockholm. En heter också ”Balladen om Eken”, diktad på stockholmslang. Många av hans visor har med åren blivit dokument från en försvunnen tid – eller säg, nödvändiga historielektioner. Fast en visa på den nu utgivna live-inspelningen från en Ruben Nilson-konsert 1983 med den typiskt uttrycksfulle Fred Åkerström är tyvärr evigt aktuell. Han – och även hon – krigar, dör och begravs utan att ens få en gravsten med sitt namn. Det tar aldrig slut. Också någon av dagens unga män och kvinnor med akustisk gitarr borde sjunga ”Den okände soldaten”.

Bengt Eriksson

Veckans CD

Ruben Nilson

Artist: Fred Åkerström
Skivmärke: Vax Records

Fred Åkerströms nya live-album från en Ruben Nilson-konsert på Mosebacke 1983 finns på Spotify. Fast där går det ju inte att se den dokumentärfilm om Ruben Nilson, visad på TV 1984, som följer med det fysiska albumet.

Fred Åkerström var och förblir den främste av alla som tolkat Ruben Nilsons visor. Åkerström upptäckte och (åter)lanserade honom på sitt debutalbum Fred Åkerström sjunger Ruben Nilson (1963). Lyssna på Spotify.
Senare (1971) gjorde Fred Åkerström också LP:n Mera Ruben Nilsson. Också på Spotify.

Även den finstämde vissångaren Jan-Olof Andersson har gett ut ett live-album från En Ruben Nilson-kväll. Hör på Spotify.

Själv gav Ruben Nilson aldrig ut några skivor. Men på  samlingsalbumet Visans gyllene tid finns ett par privata inspelningar, gjorda på lackskivor, där han sjunger  ”Laban och hans döttrar” samt ”Den odödliga hästen” till eget komp på akustisk gitarr. Också på Spotify.

Länk till Ruben Nilson-sällskapet, som bildades 1982 på initiativ av Fred Åkerström.
Länk till en annan nätsida om Ruben Nilson, där man bl a kan se målningen Arbetarrörelsens historia.

Beställ hem / låna på biblioteket: boken Ruben Nilson – Visdiktaren Konstnären Plåtslagaren av Matts Heijbel och Ruben Nilsons visböcker Vanvördiga visor (1935), Vår vackra värld (1937) och Balladen om Eken (1947). Ta fram gitarren och stäm, spela och sjung!