Malmö stad lägger ribban
Snart är det premiär för Vita jobb-modellen vid upphandlingar i Malmö. Modellen innebär att kommunen ställer sociala krav och att facket kontrollerar att leverantörerna lever upp till kraven.
Fyra byggen, tillsammans värda 90 miljoner kronor, blir testobjekt. Dessutom tillkommer en städupphandling, som inte är utlyst än.
– Nu gör vi en pilotstudie. Upphandlingarna ska utvärderas. Vi går igenom vilka krav som är rimliga att ställa och vilken nivå vi kan lägga oss på. Om ett år ska vi tillämpa den nya modellen för upphandlingar fullt ut, säger kommunalrådet Andreas Schönström.
Fler kommuner är redo att följa efter. Anderas Schönström nämner bland andra Helsingborg, Lund, Borås och Härnösand som exempel.
Ett syfte med Malmös upphandlingar är att komma till rätta med svartjobb. Andra utgångspunkter är att ställa krav på kollektivavtalsliknande villkor, att kräva att arbetslösa och funktionshindrade får jobb och att inte skriva avtal med företag i skatteparadis.
Kalmar och grannkommunen Nybro tillämpar redan det kravet vid upphandlingar. Det har inte prövats i domstol.
Exakt vilka krav som kan ställas avgörs vid utvärderingen. Till slut fastställs kraven utifrån förutsättningarna vid varje enskild upphandling.
Ett annat krav är att offentlighetsprincipen ska gälla för all skattefinansierad verksamhet i Malmö. Det betyder att de anställda kan gå till medierna utan att frukta repressalier. Det här ska Malmös jurister utreda närmare.
För snart ett år sedan körde Sydsvenskan den uppmärksammade artikelserien ”Svarta Malmö”. Den landade i uppskattningen att den svarta ekonomin omsätter 5,7 miljarder i Malmö. Halva summan beror på svartjobb.
– Vi vet inte, men vi har onekligen misstanken att Malmö stad kan ha bidragit till den svarta ekonomin genom upphandlingar, konstaterar Andreas Schönström.
Han är övertygad om att vita jobb lönar sig i längden.
– Vi har inte gjort någon kalkyl, men en rimlig uppskattning är att alla tjänar på det. Kommunen får tillbaka skattepengar och genom att vi ställer på att ordna sysselsättning förvandlas bidragstagare till skattebetalare.
Malmö handlar upp för fem miljarder kronor om året. Det ger konsumentmakt. Den ska Malmö använda för att ställa krav på alla leverantörer – även underentreprenörer och bemanningsföretag.
Fakta
Vita jobb-modellen är anpassad till EU-lagstiftningen. Den arbetades fram av arbetsrättsjurister Kurt Junesjö och Stockholms stads jurister tillsammans med sex LO-förbund: Byggnads, Transport, Fastighets, Målarna, Elektrikerna och Kommunal.
Modellen innebär att fackets ombudsmän och förtroendevalda blir en sorts kommunens oavlönade konsulter med tystnadsplikt. Facket ska inte ta itu med övertramp – utan bara rapportera.
Modellen testkördes i Stockholms stad vid några upphandlingar på våren 2006. På hösten tog alliansen över i Stockholm. De borgerligas första beslut var att avskaffa Vita jobb-modellen.