Instegsjobbare blåsta på lön
22 procent av dem som har instegsjobb inom hotell- och restaurang tjänar mindre än 18 000 kronor i månaden – det vill säga under avtalsenlig lön. Det strider mot reglerna.
Det visar siffror från Riksdagens utredningstjänst och Arbetsförmedlingen som LO-distriktet i Stockholms län presenterar i dag. I detaljhandeln är siffran 43 procent och i byggbranschen 30 procent. Så stor andel av instegsjobbarna tjänar under 18 000 kronor. Instegsjobb är en av Arbetsförmedlingens åtgärder och ska hjälpa invandrare att få jobb.
Det blev debatt om siffrorna på LO-distriktets seminarium tidigare i dag.
– Vi ska inte medverka till lönedumpning. Här har vi en resa att göra tillsammans med facket, sa Mats Karlsson, arbetsmarknadsområdeschef på Arbetsförmedlingen i Södertälje som svar till fackliga kritiker.
Han höll med om att den fackliga kritiken mot samrådet mellan fack och arbetsförmedlingen, eller snarare bristen på samråd, var ”litet befogad”.
– Vi svarar. Sedan får vi inte höra någonting. Det är förvånande att Arbetsförmedlingen kallar det för samråd, sa exempelvis Kenneth Forsberg, Målarna.
Två skilda världar, Arbetsförmedlingen och facket, eller i varje fall två skilda världsbilder möttes i LO-borgen. Tydligast blev skillnaden när det kom till siffror om hur många som går från fas 3 till jobb eller utbildning.
– Sju procent, sa Carina Paulsson från LO-distriktet som inledde med en genomgång av fas 3, nystartsjobb och instegsjobb.
Drygt hälften, sa Mats Karlsson som hade med sig Arbetsförmedlingens siffror för det senaste året. Av drygt 15 000 som lämnade fas 3 gick 8 000 till jobb.
Siffrorna möttes av misstro även från Tomas Almgren, som representerade fas 3-anordnaren Fryshuset.
Deltagarna från olika LO-förbund berättade om en annan verklighet där den första frågan till den som söker jobb lyder:
– Vilka subventioner kan jag få för dig?
Bertil Tunefalk, Byggnads, sa att lärlingar och nyligen färdiga byggnadsarbetare blir uppsagda därför att arbetsgivarna hellre behåller dem som är billigast, det vill säga dem som har stöd från Arbetsförmedlingen.
Mats Karlsson kontrade med att det inte är Arbetsförmedlingens ansvar. Det är ett arbetsgivaransvar att tänka på återväxten i yrket.
– Det låter jättekonstigt att arbetsgivarna inte låter lärlingarna vara kvar.
Utan pension
Nästan 42 000 personer hade nystartsjobb i oktober. Det är den tredje största åtgärden och kostar drygt sex miljarder. Nystartsjobb innebär att arbetsgivaren slipper betala drygt halva lönekostnaden.
Om arbetsgivaren sedan struntar i att betala in avtalspension och försäkringar blir subventionen ännu större. Maxtiden för nystartsjobb är tio år. På den tiden kan en anställda förlora drygt 100 000 kronor i avtalspension.
Facket har ingen insyn. Ingen reglerna ska det inte ske samråd mellan Arbetsförmedlingen och facket.