Maria Lindström verkar ha fått som specialitet att vända män = diktare och sångare ut och in. Tidigare har hon tolkat Birger Sjöberg och Evert Taube med och ur både sitt och deras kvinnliga jag. Nu var det dags för August Strindbergs dikter att bli sångpoesi. Och nog också dags för fler att upptäcka vilken suverän poet som Strindberg var, bland allt annat. Rytmisk, känslofull och ja, känslig i varje nervtråd, längst in i hjärtat, och med alla ämnen i pennan, från trängtande kärlek till besk kommentar. Ibland rimmade han, andra gånger fick raderna flöda mer fritt. Maria Lindströms melodier, gitarr och röst följer Strindbergs ord likt en skugga, som en reskamrat i livet och på jorden. Så nära intill. Hör när han – och hon – än vandrar på Paris och än på Stockholms gator i ”Ett urtaget hjärta”. Eller när melodin – i ”Segling” – liksom står och betraktar August: som blixtförälskad på Drottninggatan och som familjefar på segeltur med Siri (”där hemma vänta de små”).

Bengt Eriksson

Veckans CD

Stormar och Småkonst. Strindbergs sånger

Artist: Maria Lindström
Skivmärke: YTF

Maria Lindströms album med Strindbergs dikter som sånger finns på Spotify.
På Spotify finns också ett av Maria Lindströms album, Solens röda äpple, med tolkningar av Birger Sjöbergs visor.
Liksom hennes senaste album, Visitkort, med egna sånger.

Till sin tolkning av Strindbergs dikt ”Ett urtaget hjärta” har Maria Lindström gjort en video som kan ses och höras på YouTube.
Också dikten/sången ”Segling” har hon illustrerat med en video. På YouTube.