Nu blir de falska egenföretagarna i åkeribranschen ett fall för Arbetsdomstolen. Transport stämmer ett åkeri i Halland.

– Vi ser ett mönster. De tar in folk med F-skattesedlar för att kringgå både kollektivavtalet och lagen om anställningsskydd. Därför går vi till Arbetsdomstolen, säger Ulf Persson, åkeriombudsman på Transports förbundskontor.

Falska egenföretagare är chaufförer som egentligen borde vara anställda. En del åkerier anlitar F-skattare för att dumpa lönerna. Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund räknar med att det finns ungefär 1 000 falska egenföretagare i åkeribranschen.

Transport drar Andreassons åkeri i halländska Veddige inför Arbetsdomstolen. Förbundet vill att åkeriet ska betala drygt 150 000 kronor i innestående lön till den polske chaufföreren Radoslaw Rostkowski och runt 300 000 kronor i skadestånd till facket.

De centrala förhandlingarna slutade i oenighet.

– Vi har ställt ett antal frågor till åkeriet för att klargöra om han ska betraktas som anställd eller uppdragstagare. Enligt vårt sätt att se är han anställd, berättar Ulf Persson.

Det är första gången som Arbetsdomstolen prövar frågan om falska egenföretagare i åkeribranschen.

Andreassons åkeri i Veddige AB växer snabbt. 2010 omsatte företaget i runda tal 200 miljoner kronor. Företaget har inga chaufförer anställda. I stället äger koncernen bolaget Zimit Transportförmedling AB som hyr in chaufförer med F-skattesedel.

Det rör sig om mer än 100 inhyrda chaufförer. Transport förhandlar med Andreassons även om dem. Utgångspunkten är att de ska vara anställda. Ytterst kan Transport gå vidare till Arbetsdomstolen även med deras fall.

Andreassons har ett hängavtal med Transport, trots att bolaget inte har några chaufförer anställda. Åkeriet skrev på för några år sedan Transport hade hotat med blockad.

– Det är klart att kollektivavtalet har betydelse i Arbetsdomstolen. Vi anser att de gjort sig skyldiga till ett antal brott mot kollektivavtalet i och med att chauffören inte är anställd, säger Ulf Persson.

Radoslaw Rostkowski driver på egen hand ett lönekrav på åkeriets bemanningsföretag Zimit i tingsrätten. Summan är nästan 90 000 kronor. Han har skickat flera räkningar till åkeriet men inte fått betalt. Till slut gick han till kronofogden. Zimit bestred fakturan.

Nu ligger ärendet i Varbergs tingsrätt.