Genomsnittslönen för de anställda på ABG Sundal Collier är 1,4 miljoner kronor om året. Runt 117 000 i månadslön. Det betyder att företaget betalar sina anställda bäst i Sverige.

Bland de fem företagen som betalar högst löner finns tre kredit- och finansinstitut, ett konsultföretag och på femte plats ligger Google, där de anställda har en genomsnittlig årslön på 1,2 miljoner kronor.

Kreditupplysningsföretaget Creditsafe har tagit fram löneuppgifterna genom att titta på boksluten hos Bolagsverket. Creditsafe har undersökt företag med flera än 50 anställda.  I beräkningarna ingår inte ersättningen till vd och styrelsen.

– Vi tycker att det är av rätt stort allmänintresse vad företagen betalar sina anställda, säger Sverigechefen Krister Jonsson.

Och han håller med om att det är ett sätt att marknadsföra det egna företaget. Creditsafe startades i Sverige. I dag ägs det av några norrmän, huvudkontoret finns i Wales och verksamhet bedrivs i åtta länder.

Undersökningen visar både de 100 företag som betalar bäst samt vilket företag betalar bäst i varje kommun.

13 företag i landet betalar sina anställda mer än en miljon kronor i genomsnitt. Samtliga finns i Stockholm och Solna. Av de 100 företagen med högst lön ligger 76 i Stockholm.

Kredit- och finansinstitutet ABG Sundal Collier betalar alltså högst lön till sina 95 anställda. Två ligger SEB Investment Management i Stockholm med 80 anställda och en genomsnittlig förtjänst på 1,321 miljoner kronor. Sökmotorföretaget Googles anställda har en lön på 1,23 miljoner i genomsnitt.

På plats 100 ligger Bayer i Solna och de 176 anställda har en genomsnittlig lön på 641 000 kronor.

Det största företaget med riktigt hög lön är it-företaget Tieto Sweden där de 2 164 anställda har en lön på 647 000 kronor i genomsnitt. Företaget har en sammanlagd lönesumma på 1,4 miljarder kronor.

Bland kommunerna ligger Nynäshamn sämst till. Där ligger den högsta genomsnittslönen på 229 000 kronor och det har de anställda på Oplana Resurs. Det bäst betalande företaget i Stockholm ligger alltså 1,2 miljoner över.

I Malmö har de anställda på Stryker högst lön. Deras genomsnitt är 853 000 kronor per år. Företaget tillverkar och säljer medicinsk utrustning.

Göteborgs högst betalda anställda finns på Arthur D Little AB, ett teknikkonsultföretag med 51 anställda och en genomsnittslön på 887 000 kronor.