Glesbygden kan tjäna mest på den nya tekniken. Tromsö i Nordnorge var först ut i Skandinavien för 20 år sedan. Projektet kallades för telemedicin. Anhöriga till alzheimersjuka i isolerade byar fick undervisning på distans.

– Det intressanta med Västerås är att det finns en rejäl kommunal satsning i bakgrunden och att man bjuder in alla Sveriges kommuner, säger Ragnar Lindblad, ordförande i en arbetsgrupp för kommunikation i vård och omsorg inom branschorganisationen Swedish medtech.

– Det nya är att det finns väletablerad teknik att bygga på. Därmed kan man fokusera på hur man ska jobba och ta hand om de gamla.

Tromsö har fått efterföljare i Sverige, men hittills har det varit lokala försök i till exempel Vännäs, Dorotea och Vilhelmina i Västerbotten samt Borås och grannkommunen Mark i Västergötland.

Kommunals ordförande Annelie Nordström tar ett exempel:

– Många diabetespatienter i Dorotea har sluppit amputationer. Tack vare kommunikationstekniken får de vård i tid.

Eldsjälar startade de första försöken. Pionjärkommunerna har en gemensam nämnare: Där finns en politiker eller tjänsteman som är drivande.

Från början fungerade tekniken bara ihop med en viss produkt. Nokias mobiltelefon Communicator är ett exempel. När tillverkningen upphörde stannade allt utvecklingsarbete av.

Först nu finns lösningar som fungerar ihop med olika tekniska apparater.

Västerås är början på en nationell satsning. Tre kommuner – Göteborg, Norrköping och Västerås – har fått  fem miljoner var från Hjälpmedelsinstitutet, som ägs av staten och Sveriges Kommuner och Landsting. Pengarna ska gå till att utveckla nya sätt att använda teknik i vård och omsorg.

Här finns en framtidsbransch för svensk industri. Alla lösningar i Västerås är utvecklade i Sverige – med ett undantag: En fjärrstyrd kamera utvecklades av ett amerikanskt företag i Silicon Valley. Nu har företaget flyttat till Västerås.

– Svensk industri ligger i fronten. Det öppnar fantastiska exportmöjligheter i takt med att mobiltelefonin byggs ut i Asien, Afrika och för den delen även i stora delar av Europa, anser Ragnar Lindblad.