I början av augusti kom det första varslet på Scan i Kristianstad. 26 jobb ska bort. I början av oktober, under pågående uppsägningsförhandlingar, kom nästa varsel. Ytterligare 55 jobb ska bort.

Däremot ska ungefär 50 inhyrda från tre olika bemanningsföretag vara kvar.

Nu visar det sig att ett av bemanningsföretagen, irländska Cooley Food Consultants, har hyrt ut personal svart. Företaget är skyldigt nästan tre miljoner kronor i arbetsgivaravgifter. Ovanpå det ska företaget betala nästan 600 000 kronor i skattetillägg, en sorts straffavgift, senast den 12 november.

– Vi har fått besked från skattemyndigheten att problemen har rättats till. Om det inte kommer fram fler oegentligheter kommer vi att fortsätta samarbetet med det irländska företaget, säger Sara Hoff, kommunikationsdirektör på Scan.

Men enligt skatteupplysningen finns det inte ett öre på det irländska företagets skattekonto. Kontot har aldrig använts. Skatteverket har inte fått in några pengar från företaget.

– Det är inget jag kan kommentera. Vi har fått besked från Skattemyndigheten att allt är okej. Det fick vi veta när det här uppdagades i somras, uppger Sara Hoff.

Patric Nelson är Livsklubbens ordförande.

– Det är ganska märkligt att Scan fortsätter att anlita det irländska företaget efter det som har hänt. Även om de har reglerat skulden, så finns det en anledning till att de inte betalade från början. Den enda anledning jag kan se är att de ville tjäna mer pengar, säger han.

I och med att det handlar om skulder i miljonklassen riskerar det irländska företaget också att bli polisanmält för ekonomisk brottslighet. Det är det vanliga när det handlar om stora summor.

Scan hyr in främst styckare från det irländska bemanningsföretaget på flera orter landet runt. Inhyrningen har pågått i sju år. De obetalda arbetsgivaravgifterna är från 2010 och 2011.

Utöver det irländska företaget hyr Scan in arbetare från Manpower och ett tyskt bemanningsföretag. Av arbetarna i slakteriet är runt 650 anställda av Scan och ungefär 50 jobbar åt de tre bemanningsföretagen. De utländska bemanningsföretagen hyr främst ut styckare från Tyskland och i första hand Polen.

– Vi hävdar att Scan ska göra sig av med inhyrd personal först. I förhandlingarna om de första 26 uppsägningarna ville Scan göra undantag för elva eller tolv styckare längst ner på las-listan. När inte vi gick med på det valde Scan att säga upp styckarna och behålla de inhyrda, berättar Patric Nelson.

Förhandlingarna är avslutade och 26 anställda har sagts upp. Nu förhandlar facket om nästa omgång – ytterligare 55 personer.

– Det är inte roligt alls. Folk är oroliga både för sin egen skull och för sina kamrater.

Det finns mycket ilska över att anställda åker ut samtidigt som de inhyrda blir kvar. Livsklubben får ta första smällen.

– Folk är förbannade på oss för att vi inte gör något. Vi förklarar att vi inte har några juridiska möjligheter att tvinga företaget att göra sig av göra sig av med inhyrda först. Det lyckas vi få folk att förstå, men stämningen är tryckt, berättar Patric Nelson.

Scan gör en skattekontroll och kontrollerar att företaget är momsregistrerat inför ett avtal med ett nytt företag. När det gäller bemanningsföretag finns det speciella rutiner.

– Men nu har vi ett avtal med Manpower som är vår förstaleverantör. De andra företagen har vi jobbat med i väldigt många år. Det är inte aktuellt att ta in något ytterligare företag, förklarar Sara Hoff och fortsätter:

– Det här är första gången som vi har fått signaler om problem.

Enligt Sara Hoff har alla tre bemanningsföretagen kollektivavtal.