EU-direktivet om nya krav på bankerna har försenats. Därmed kan bankerna ännu en tid strunta i att förstärka sina kassor för att undvika en ny krasch.

Det är ändå bra att finansmarknadsminister Peter Norman tydligt markerar att han vill införa extra hårda krav för Sverige, bara direktivet någon gång kommer på plats.

Det direktiv som nu har försenats skulle innebära att Europas banker åläggs att äga åtminstone 8 procent av den summa de lånar ut.

Att bankerna lånade ut pengar de inte hade och som inte fanns var ju ett av huvudskälen till bankkraschen, en usel strategi som förvärrades av att bankerna tryggt kunde förlita sig på att staterna, det vill säga invånarna i Sverige, Grekland, Portugal, Spanien med flera länder, gick in och betalade kalaset då allt rasade.

Peter Norman vill nu att svenska storbanker ska tvingas ha 10 procent och om tre år 12 procent av de pengar som lånas ut.

Det är en mycket bra ansats, men den kunde vara högre.

Under krisen 2008 motsvarade bankernas förluster tillsammans med de pengar som behövdes under återuppbyggnaden omkring 15 procent av det bankerna lånat ut.

Att bankerna har 15 procent, det vill säga en ynka sjundedel av de pengar som de lånar ut, måste därför ses som ett minimum för att förhindra att bankers girighet än en gång ska behöva betalas genom nedskuren välfärd.