KONST. Wolfgang Tillmans hör till de konstnärer som inte bara skildrar utan även aktivt skapar sin samtid. Eller rättare sagt bilden av samtidens drömmar, förhoppningar och av det urbana vardagslivet.

För även om fotografierna ursprungligen publicerats i brittiska, tyska eller amerikanska livsstilsmagasin eller om de först visats i konstsammanhang har de alltid haft en lockande och nervig närvaro i sig. Det gäller faktiskt även de mer abstrakta bilderna.

Ögonblicksbilderna från ett nattligt nöjesliv, porträtten av människor i musik, film, mode eller konstvärlden, de vissna krukväxterna och samlingen med Concordebilder, kan alla se förrädiskt enkla eller ickearrangerade ut. Ingenting känns egentligen ouppnåeligt i Wolfgang Tillmans bilder oavsett motiv.

Att Tillmans, men även andras bilder, därför såväl indirekt som direkt påverkat hur bilderna som delas på sociala medier ser ut är inte en långsökt tanke eftersom hans fotografier på ett sätt befinner sig i samma bildflöde trots att de dessutom säljs dyrt på auktion.

Att katalogen som alla besökare på museet får ta med sig hem bara består av ett bildflöde blir då både logiskt samtidigt som det visar på paradoxen och komplexiteten i hans bildvärld.

Thomas Olsson

Veckans konst

Wolfgang Tillmans

Museum: Moderna museet, Skeppsholmen, Stockholm

Pågår till och med: 20 januari 2013