This Land Is Mine from Nina Paley on Vimeo.

”This Land is Mine” är en snabbkurs i bakgrunden till Israel/Palestina-konflikten. Det är också den sista scenen i en planerad långfilm av illustratören och animatören Nina Paley.

På lite mer än tre minuter förtydligas själva problemet. Alla sjunger samma fraser om hur marken är just deras och hur just de ska kämpa för att göra landet till sitt. Det blir blodbad till tonerna av låten ”This Land is Mine” vilket ger stor kontrast mellan bilder och högtidlig sång.

Samma musik användes i filmen ”Exodus”, en filmatisering av Leon Uris bok med samma namn, som bland annat berör grundandet av staten Israel.

Men medan ”Exodus” lyfts fram som sionistisk är filmen ”This Land is Mine” en kritik av samtliga som dödat för denna mark som ses som helig.

Något stereotyp, men stereotyp på lika villkor. Alla blir till karikatyrer.

Kortfilmen förenklar en krånglig historia: historiskt är det många som hävdat sin påstått heliga rätt. En rätt som oräkneliga dött för.

Så går det när man blandar in en gud och dennes markgåvor i ekvationen. Inte heller hjälper det att det är brist på bördig mark i världen. Eller att det är en plats som många kallat hemma.

Just därför sitter freden långt inne. Inte ens Nina Paley kan ge ett lyckligt slut. För som de otaliga figurerna sjunger: ”If I must fight, I’ll fight to make this land our own.”

Det har ju gud och historien lovat.

Ellen Albertsdóttir