Åklagaren lägger ner förundersökningarna där två undersköterskor misstänktes ha begått övergrepp mot boende på ett äldreboende i Norrköping förra året.

Bland annat ska en boende ha fått spyor nertryckta i halsen, medan andra nypts och trakasserats.

Chefsåklagaren skriver i sitt beslut att de båda blivit av med sina jobb och att rätten därför nog inte skulle döma hårdare än till böter. Dessutom har en målsägande avlidit, och flera andra anses vara i sådant skick att de inte skulle klara en rättegång.

Åklagaren anser att undersköterskornas sätt att bemöta de boende inte är försvarligt, men att ”omständigheterna varit sådana att de misstänkta inte haft tillräcklig förmåga att kunna hantera situationen på ett värdigt och etiskt riktigt sätt”.

Advokat Claes Egnell, som försvarat en av undersköterskorna, är inte överraskad över att förundersökningen läggs ner. Han tycker inte heller att hans klient borde ha förlorat jobbet.

– Olika människor har olika syn på hur man ska hantera patienterna.

TT: Det handlade ju bland annat om att man tryckt ner spyor i halsen på en patient?

– Det är väl inte klarlagt att det gått till på det sättet. Det är väl bland annat därför det inte väckts åtal, för det är klart att det inte är acceptabelt, säger Claes Egnell.