Schysta villkor är möjliga. Poolen vid Maritim Hotel Club Alantur i turkiska Alanya. Majoriteten av drygt 200 anställda är med i facket och de tjänar en bra bit över medellönen. Foto: MALIN KJELLQVIST

Ving, Apollo och Fritidsresor har sinsemellan gjort upp om att inte svara på frågor om hotellarbetarnas dåliga arbetsvillkor. De hänvisar bara till kommentarer på sina hemsidor.

– Resenäringen ligger långt efter Ikea, klädföretag och leksaksföretag, säger Therese Guovelin, vice ordförande i Hotell- och restaurangfacket och ledamot i nätverket Schyst resande.

Det är Fair Trade Centers och nätverket Schyst resandes rapport ”Ingen solskenshistoria – en granskning av arbetsvillkoren i turismbranschen i Thailand och Turkiet”, som får researrangörerna att sträva efter största möjliga tystnad.

Rapportförfattaren Malin Kjellqvist vid Fair Trade Center har besökt svenska chartermål i Thailand och Turkiet.

Förhållandena är sämst i Thailand. Rapporten berättar om barnarbete och tvångsarbete på ett tvätteri som anlitas av några ”svenskhotell” i Phuket. Förhållandena är så dåliga att Fair Trade Center informerade Ving och Fritidsresor i juni.

Ännu i september hade ingenting hänt.

Fritidsresor skriver på sin hemsida att företaget har begränsade möjligheter att följa ”våra leverantörers underleverantörer”, i det här fallet tvätteriet. Dessutom ”fick vi en lista med åtgärder som vi inte fick vidta för att inte utsätta tvätteriarbetarna för risker” av Fair Trade Center.

Fritidsresors svar går ut på att det går att hålla koll på hotellen, men inte på hotellens leverantörer.

Therese Guovelin jämför med tillverkningsindustrin. Där har företagen lärt sig att följa upp leverantörer och underleverantörer.

– Det finns en brist på mognad när det gäller upphandling av tjänster. Fritidsresor säger att ni måste förstå att vi inte kan följa upp alla leverantörsled. Det förstår jag inte alls. Det är klart att de kan, hävdar hon.

Rapporten berättar om diskriminering av burmesiska arbetare i Thailand, usla löner långt under den lagstadgade minimilönen, usla bostäder för burmeserna och fusk med övertids-, sjuk- och semesterersättning. Det är vanligt att arbetsgivaren vägrar att ge anställda skriftliga anställningskontrakt.

Även i Turkiet är villkoren på hotellen dåliga med arbetstider på upp till 17 timmar per dag, olaglig övertid, ingen lagstadgad ersättning för övertidsarbete och mindre än hälften av arbetarna har anställningsavtal, trots att det är deras rätt enligt lag.

Förra året åkte 542 000 svenskar till Turkiet. 430 000 reste till Thailand.

– Jag tror att resenärerna utgår från att researrangörerna tar ansvar för att anlita hotell med förhållandevis schysta villkor, säger Therese Guovelin.

Fair Trade Center och Schyst resande har granskat resebranschen förr. Senast 2008 granskade Fair Trade Center branschen tillsammans med Swedwatch.

Sedan dess har charterarrangörernas etiska arbete blivit bättre. Apollo, Ving och Fritidsresor har numera uppförandekoder.

Men det finns mycket kvar att göra. Arbetsvillkoren på hotell i Turkiet och Thailand bryter mot ländernas egna lagar samt charterarrangörernas uppförandekoder och etiska riktlinjer.