Hemmastadd i sitt nya land, USA, sa min farbror till sina barn att hans far var borgmästare i Virserum. Han påstod också att hans far, tillika min farfar, hade suttit i koncentrationsläger efter att ha deserterat under första världskriget.

Det var en positionering med lögnens hjälp. Svenska stationssamhällen har aldrig haft borgmästare, Sverige deltog inte i första världskriget. Men det gällde att göra sig intressant.

Mina kusiner levde i denna tro tills jag som sanningssägande svensk kom och förstörde deras dag.

Många svenskamerikaner lärde sig de nya koderna. Inte alla. För några år sedan gjorde jag ett reportage om framgångsfaktorer för svenska entreprenörer i USA. Konsulten Göran Eriksson, Los Angeles, sa att en amerikan lägger på 30 procent på sitt CV. Det vet en tilltänkt arbetsgivare och drar ifrån lika mycket. En svensk minskar däremot sin betydelse med 30 procent. Men det är inte alla arbetsgivare medvetna om, och då kan det gå illa.

Fixeringen vid framgång är också faktorer i kampanjer inför presidentval. Inför förra valet blev Barack Obama en symbol för den amerikanska drömmen. Den här gången kan Mitt Romneys enorma rikedom vara en röstmagnet.

Dock är det skillnad på framgång och välgång. För att låna en iakttagelse från journalisten Martin Gelin: En lågavlönad vit arbetare i Virginia ser med misstro mot en mer solidarisk och jämlik politik som skulle ge en svart arbetare högre standard. Däremot är de superrika amerikanerna inga problem, tvärtom. Dessa har nämligen, enligt den enkla ekvationen, inte blivit rika på någon annans bekostnad.

Men en blygsam höjning av bidrag i en fördelningspolitik skulle andra lågavlönade få vara med och betala.

Min farbror fick en pojke och en flicka. Pojken, idag pensionär i Florida, kan se tillbaka mot ett liv av goda materiella villkor. Hans nio år yngre syster har haft det motigt, kämpigt och fattigt i en förort till Detroit. Syskonen personifierar det delade USA.

The good news är att båda är lika mycket värda – eller åtminstone deras pengar. Respektera varje individ, eftersom du kan behöva hennes dollar eller röst nästa dag. Om man så vill: Alla är utlämnade åt varandra.

Jan-Ewert Strömbäck