En anställd styrkechef och brandförman på räddningstjänsten fick efter 27 års tjänstgöring sparken och tvingades lämna jobbet på dagen. Enligt ledningen har mannen varit kritisk och arbetsvägrat då han inte dök upp på en utbildning.

Vad kritiken går ut på är oklart. Och mannen själv hävdar att han försökt meddela sin frånvaro. Nu stämmer facket kommunen till Arbetsdomstolen.

Det var i september förra året som styrkechefen/brandförmannen inte dök upp till en tre timmar lång kurs för styrkeledare. Orsaken var att hans tarmsjukdom förvärrats, vilket gjorde det svårt för honom att sitta still. Han hade kontaktat utbildningsledaren och försökt få tag i närmaste chef för att meddela att han inte kunde delta, och visa upp ett läkarintyg. Men han fick aldrig något svar. Mannen tolkade tystnaden som att budskapet hade gått fram.

I stället blev han några veckor senare inkallad till räddningschefen som sade att han var avskedad med omedelbar verkan på grund av arbetsvägran, och på grund av att han varit kritisk mot ledningen. Vad kritiken skulle bestå av är oklart.

– Jag kände mig som Breivik. Det var ett knytnävslag rakt i magen. Det här året har varit fruktansvärt, säger mannen som vill vara anonym.

Mannen har arbetat 27 år inom räddningstjänsten. För två år sedan fick han motta stora ord och guldklocka från samme chef som förra året sparkade honom.

LO-TCO Rättsskydd driver nu fallet till Arbetsdomstolen, och begär ett skadestånd på 150 000 kronor till mannen.