Mikael Sjöberg, Arbetsmiljöverket.

Foto: Jessica Gow

 

Mikael Sjöberg, Arbetsmiljöverkets högsta chef, twittrar om allt från överbeläggningar till kvällsvällingen med sonen. Och om den här intervjun. Hans slutsats om Twitter: Det är en gigantisk rökruta. Tillika viktigt för arbetsmiljön.

Varför började du twittra?

– Jag ville se om det var något för en myndighet och rollen som generaldirektör. Det blev en trög start. Men jag tror det var jasminrevolutionen som fick mig att upptäcka att man kan få direktinformation från människor i händelsernas centrum. Då insåg jag mediets kraft.

Vem skriver du för?

– Det går inte riktigt att svara på. Twitter är en kombination av rakt ut i luften och följare som är en härlig blandning. När jag skriver om arbetsmiljö hoppas jag så klart att några tänker till eller agerar. Men jag skriver även rent privat till dem som tycker det är kul.

Vilken funktion fyller forumet för dig?

– När jag skriver klargörs min tanke. Det är ett sätt att formulera mig som ger roliga, kloka svar.

Du skriver inte så mycket om ditt jobb.

– Vi utför ju myndighetsutövning mot företag, så har vi ett svårt tillsynsärende är det av respekt för företag och våra medarbetare. Vid nya föreskrifter och regler för vi ofta dialog med arbetsmarknadens parter. Det blir mer övergripande.

Är det fritt fram för myndighetens medarbetare att twittra?

– Självklart, det har man grundlagsstadgad rätt att göra. Men twittrar man om arbetsmiljö eller verket så måste man tänka igenom det som skrivs. Som anställd är man en del av Arbetsmiljöverkets varu­märke och funktion.

Påverkar det arbetsmiljön att twittra på jobbet?

– Rökare har liksom alltid haft en naturlig rättighet till mikropauser. Dessutom verkar de ha jäkligt trevligt i rökrutan. Jag tror att Twitter kan fylla samma funktion. Rätt använt kan det ge positiva arbetsmiljöeffekter. Man får en liten paus.

Du verkar ha det stressigt, hur hinner du?

– Jag använder det när jag sitter i taxi, på flygplatser. Tidigare köpte jag alltid kvällstidningen innan flyget gick. Det gör jag aldrig längre.

Jag kommer säkerligen att säga upp prenumerationen på morgontidningen också. På Twitter får jag länkar till alla intressanta artiklar. Dessutom är jag jätteglad om jag slipper bära ut alla tidningar.

Fakta

Twitterskola

Förklaringar: Ett @ framför ett namn betyder att avsändaren, i det här fallet Mikael Sjöberg, för en dialog med den personen. Man kan kalla sig vad som helst, men är det för krångligt är det svårt att bli hittad. Själv heter jag @lundasandra.

Det finns också ett allmänt konto för skyddsombud: @skyddsombud. Det fungerar som en stafettpinne för olika skyddsombud. Ena gången kan det vara ett truckförande skyddsombud som skriver. Nästa gång en väktare. Sen en lärare.

På samma sätt finns ett konto för arbetsmiljöchefer: @arbetsmiljochef

För den som vill lära ännu mer har Unionen en enkel Twitterskola.