I det nya bemanningsavtalet byter facket lönegaranti mot lägre semesterersättning och en lång avtalsperiod.

– Den nya löneregeln gör att människor kommer vara ute på jobb mer. En effekt av det är att semesterersättningen i praktiken blir högre, säger Kent Ackholt, ansvarig för bemanningsavtalet hos LO.

Arbetet har redan berättat att avtalet undertecknades i går. Det är treårigt och sträcker sig fram till den sista april 2015. Och i vår minskas semesterersättningen från 13,3 procent till 13 procent för dem som anställs efter den 1 maj.

I gengäld har facket fått en slags timlönegaranti, som innebär att en anställda på ett bemanningsföretag tjänar 100 eller 108 kronor i timmen även när de inte är uthyrda. Den högre summan är för kvalificerade yrkesarbetare. Arbetsgivarna i Bemanningsföretagen ville inte ha förändringen och betecknar den som ett systemskifte.

– Nu har vi fått ett andra system för lönerna som är helt frikopplat från löneläget hos kunderna, säger Henrik Bäckström, förbundsdirektör för Bemanningsföretagen.

Han konstaterar att det nu gäller för arbetsgivarna att få det nya att fungera i de olika branscherna. Och att kostnaderna för arbetsgivarna att öka kommer att om de anställa blir utan jobb lika mycket som tidigare, men Henrik Bäckström är samtidigt osäker på hur utvecklingen kommer att se ut.

Facket anser att den gamla avtalsregeln, som garanterade en bemanningsanställd 90 procent av genomsnittet de senaste tre månaderna, har missbrukats. Enligt facket har många bemanningsföretag låtit folk vara utan jobb i slutet på varje månad, och då har de inte behövt betala mer än de 90 procenten. Den nya garantin gäller inte per månad utan per timme och då är fackets förhoppning att anställda ska få arbeta med vanlig lön under hela månaden.

Det treåriga avtalet innebär att den garanterade timlönen på 100 respektive 108 kronor inte kommer höjas på tre år. Det tror inte Kent Ackholt inte blir något problem, eftersom de bemanningsanställdas lön – när de är uthyrda och arbetar – är genomsnittslönen på arbetsplatsen där de befinner sig. Och den lönen kommer höjas när de vanliga avtalen är färdigförhandlade.

Arbetsgivarna är nöjda med att avtalet är treårigt. Henrik Bäckström säger att det finns ett värde i det och att spelreglerna är bestämda fram till våren 2015.