I morgon är det dagen för rättvist kaffe. Organisationen Fairtrade räknar med att över en halv miljon personer runt om i Sverige då ska fika rättvist. Och Kommunal hoppas ta hem segern i tävlingen om vem som samlar till den största fikapausen.

Vad betyder det, Jenny Hammenstig Lundgren, ansvarig för Fairtradefikat hos Kommunal?

– Att vi ska var ute på alla arbetsplatser och bjuda på Fairtradevaror, det kan bli kaffe, choklad, bananer … Sektioner och avdelningar har själva beställt vad de vill ha. Det blir ett tillfälle att synas och koppla ihop villkoren för kommunalarna med villkoren för dem som odlar kaffe och bananer. Vi hoppas nå upp till 80 000 fikande – och det är mer än vad förra årets segrare Coop samlade ihop.

Vad betyder Fairtrade för den som odlar kaffet?

– Det är ett sigill för att de jobbar med schysta villkor, att de har rätt lön och anställningsvillkor.

Och hur ska ditt eget Fairtradefika se ut?

– En extra chokladbit till fikat här på förbundskontoret. Vi har ju alltid Fairtrademärkt kaffe och te.

FOTNOT: Fairtrade är en oberoende märkning av produkter. Tävlingen Fairtrade challenge arrangeras för fjärde året i rad och förra året deltog 400 000 personer.