Omkring 60 000 anställda i bemanningsföretag garanteras lön även för timmar de inte varit uthyrda. LO tecknade i onsdags ett nytt avtal med arbetsgivarna där de bemanningsanställda ska få lön för alla de timmar de står till arbetsgivarens förfogande.

Facket beskriver avtalet i ett pressmeddelande: ”Timlönegarantin innebär att kvalificerade yrkesarbetare är garanterade 108 kronor per timme, och övriga 100 kronor per timme, för den tid de inte arbetar men tvingas stå till arbetsgivarens förfogande.”

Det nya bemanningsavtalet är treårigt.

– Det är en stor facklig framgång att vi nu äntligen har fått gehör för det rimliga i att arbetstagarna säkerställs lön även för den tid som de ska stå till förfogande för arbetsgivaren, säger LOs ombudsman Kent Ackholt, enligt pressmeddelandet.

Han har förhandlat fram bemanningsavtalet för LO:s 14 förbund med motparten Almega bemanningsföretagen. Processen har gått trögt och LO strandade förhandlingarna redan i maj i år.