Det kom nästan 6 000 bärplockare med arbetstillstånd till Sverige i somras. Redan före årets bärsäsong varnade branschen att det är 2 000 fler än vad som behövs, med det tanke att det även kommer ett okänt antal bärplockare från andra EU-länder.

– Om det kommer 10 000 med arbetstillstånd nästa år får vi en katastrofsituation, som inte går att förhindra med dagens regler, säger Thord Ingesson, utredare på LO:s arbetsmarknadsenhet.

I dag kommer Swedwatch med ännu en rapport om villkoren i bärskogen: ”Mors lilla Olle III. Ingen ser skogen för alla träd – vem tar ansvar för helheten?”

Slutsatsen är att Migrationsverket måste ta ansvar för helheten inför nästa sommar. Uppköparna, grossisterna och facket ska tillsammans med Migrationsverket bedöma hur många bärplockare som behövs.

– En bra slutsats. Sverige måste kunna stämma av antalet arbetstillstånd mot behovet av arbetskraft, anser Thord Ingesson.

I somras fanns det två sorters plockare i bärskogen. Thailändare med arbetstillstånd och garanterad inkomst och friplockare från främst andra EU-länder som ibland inte tjänade ett öre. De gjorde samhället Mehedeby i norra Uppland riksbekant. I stället för skandaler med thailändare fick vi skandaler med bulgarer.

När Migrationsverket skärpte kraven på bärbranschen 2011 för plockare med arbetstillstånd fick thailändarna bättre villkor. De skulle garanteras avtalsenlig lön oavsett bärtillgång och utländska bemanningsföretag skulle registrera en filial i Sverige.

– Så bra som det fungerade i år har det inte gjort på tolv år, så länge som jag har följt branschen, tycker Thord Ingesson.

Swedwatch tycker att det finns mer att göra. Rapporten vill ha bort utländska bemanningsföretag, eftersom det är svårt att få insyn i deras verksamhet. I stället ska de svenska bärföretagen anställa plockarna direkt. Men det kräver att anställda i svenska och utländska företag beskattas lika. I dag slipper bärplockare i utländska bemanningsföretag betala skatt i Sverige.

En thailändsk bärplockare i ett bemanningsföretag har en garantilön på 18 495 kronor i månaden plus semesterersättning. Den som plockar mycket kan tjäna mer om blåbärspriset är hyfsat.

Bemanningsföretaget drar kostnaderna för visum, flygbiljett och logi från lönen – runt 20 000 för den som plockar bär i en månad. Följden blir att en del återvänder tomhänta trots bättre villkor.

En del åker hem missnöjda – men det blir känt först när återvänder till Thailand. Swedwatch tycker att Kommunal ska bli bättre på att följa upp hur de asiatiska bärplockarna har uppfattat villkoren genom att prata med fack och organisationer som stöder bärplockarna i Thailand.

– Kommunal har försökt, men det har inte fungerat därför att den fackliga strukturen är så dålig i Thailand. Det är bara Migrationsverket som kan lyckas. De anser sig ha laglig rätt att kräva in uppgifter i efterhand om utbetald lön, säger Thord Ingesson.

Swedwatch tycker också att bärgrossisterna ska ta ansvar för att leverantörerna följer spelreglerna – till exempel FN:s ramverk för företag och mänskliga rättigheter. Swedwatch vill också att migrantarbetare ska kunna få rättshjälp vid konflikter med arbetsgivaren.