Google – det låter som en gud ur en science fiction-roman och gudens blick skulle i så fall vara Googlebilens åttaögda kamera som fotograferar gatubilder till företagets kartor. Min svåger sa att han sett bilen på sin lilla villagata i Osby så ”blicken” är nästan överallt och hämtar inte bara bilder utan också information.

SIGINT kallar underättelsetjänsten det, Signals Intelligence, upplysning om människor från diverse signaler som mätutrutning kan fånga upp. 600 gigabyte hämtade Googlebilen på senaste fotorundan och enligt svensk lag måste de förstöra allt, vilket de nu av domstol ålagts att göra efter att sparat gigabyten för länge.

Ibland fantiserar jag om att jag skulle förklara för Marco Polo, vars resa till Asien varade i 24 år, att nu kan man se städer på andra sidan jorden utan att lämna sitt hem. Skulle det göra honom glad eller ledsen? På andra sidan jorden från oss finns förvisso inte Kina som man fick höra när man var liten, utan Stilla havet och närmsta land är Nya Zeeland.

Just därför vandrar jag ibland via Google maps i Wellington, Nya Zeelands huvudstad. Människorna ansikten är suddiga av integritetsskäl men de vänder nyfiket huvudet mot kameran. Och ser på mig, för det är jag som ikläder mig Googlekamerans blick, det är jag som är blicken – det är jag som just då är guden.

Jenny Maria Nilsson